Читај ми!

Ministarstvo kulture raspisalo konkurs "Prestonica kulture Srbije 2023"

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo konkurs "Prestonica kulture Srbije 2023" i pozvalo gradove i opštine da učestvuju, izjavila je danas ministarka Maja Gojković tokom posete Aranđelovcu.

"To je najvažniji i novi projekat Ministarstva kulture i informisanja. Videćemo da li će i opština Aranđelovac odlučiti da učestvuje u ovoj prvoj godini izbora Prestonica kulture Srbije", kazala je Gojkovićeva.

Ona se u Aranđelovcu sastala sa predsednikom opštine Bojanom Radovićem, a posetila je Narodni muzej i park Bukovičke banje.

Poručila je da Aranđelovac može da bude izuzetno zadovoljan, jer će ove godine dobiti značajna sredstva putem konkursa Ministarstva.

"Jedan od najvažnijih projekata koje je Ministarstvo pomoglo je osvetljenje skulptura u parku Bukovičke banje, gde su izložena dela vajara i keramičara u okviru manifestacije Mermer i zvuci", rekla je Gojković i dodala da je sa predsednikom opštine razgovarala o mogućnostima saradnje Fondacije "Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022. godine i te opštine.

Time bi se, kaže, povezala tradicionalna manifestacija "Mermer i zvuci" i Evropska prestonica kulture za 2022.

Gojković je navela i da je bilo reči o mogućnostima obnavljanja projekta koji bi omogićio da skulpture koje ne nađu svoje mesto u parku budu pozajmljene drugim gradovima.

"Ono šta nam sigurno nedostaje u lepoti nekog prostora je umetnički deo, jer je skulptura nezamenljiva u tim lepim prirodnim ili drugačijim prostorima širom gradova", konstatovala je Gojković.

Kaže i da je jedna od "žrtava" u vreme pandemije svakako kultura, ali dodaje da je ipak dosta urađeno.

"Jedna smo od retkih država u kojima pozorišta, galerije, bioskopi nesmetano rade. Hrabrost je i otkriti anomalije iz prošlosti, jer kada hoćete nešto da menjate i ako hoćete da se borite sa problemima onda uvek ima otpora. Otpora u društvu, bližem ili daljem okruženju", rekla je ministarka.

 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво