Čitaj mi!

Protest ispred SANU tokom konferencije "Projekat Jadar - šta je poznato"

Grupa aktivista udruženja građana i stranaka koje se protive istraživanjima i eksploataciji litijuma u Srbiji protestovala je ispred SANU gde se održava dvodnevni naučni skup "Projekat Jadar - šta je poznato" na kome danas govori i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Demonstranti su ispred ulaza u SANU, gde se održava konferencija "Projekat Jadar-šta je poznato", razvili veliki transparent na kome piše "Narod ne želi istraživanja i rudnik" i nekoliko manjih sa nazivima opština iz kojih dolaze i istovetnom porukom.

Duško Kuzović iz Pokreta Oslobođenje koji je organizator protesta predao je na pisarnici SANU obaveštenje naslovljeno na predsednika Vladimira Kostića u kome se navodi da građani Požege, Kosjerića, Minice, Ljiga, Topole, Aranđelovca, Gornjeg Milanovca, Čačka, Užica, Krupnja, Loznice, Osečine, Lajkovca i Valjeva ne žele rudnik, niti geološka istraživanja u svom okruženjeu.

U pismu se predednik SANU moli da pročita obaveštenje na početku skupa kako bi svi njegovi učesnici bili upoznati sa ovim stavovima.

Dokument je potpisalo 36 predstavnika različitih udruženja građana iz Srbije i lokalnih odbora iz različitih gradova Srpskog pokreta Dveri, Stranke slobode i pravde i Narodne stranke.

"Ja verujem da će SANU dobro osetiti interese naroda i stati na njegovu stranu, bez obzira šta govore ekonomski i politički parametri", izjavio je Kuzović i dodao da će predstavnici tri udruženja koja se protive eksploataciji jadarita drugog dana naučnog skupa u SANU dobiti samo po pet minuta da objasne svoje stavove.

Kuzović je najavio da će organizatori protesta u toku dana ambasadi Australije u Beogradu predati pismo u kome traže od te države da svoje kompanije koje rade u Srbiji nateraju da posluju "u skladu sa poslovnom etikom".

Sedište kompanija Rio Tinto koja se bavi istraživanjima rezervi jadarita iz koga se dobija litijum je u Australiji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">