Читај ми!

Humani Somborci napravili tri specijalna bicikla – "nema novca kojim se te stvari mogu kupiti“

Za Sombor se govori da je grad bicikala. Ljubav prema biciklizmu, rekreaciji i turizmu spojila je grupu Somboraca u udruženje "VeloArt". Napravili su tri specijalna bicikla, koja u svom sastavu imaju invalidska kolica.

Na pitanje "Šta znači biti human?", članovi "VeloArta" će vam odgovoriti: "Kad izmamite nekome osmeh na lice".

Baveći se humanitarnim radom i uz želju da pomognu onima koji ne mogu da voze bicikl, nastali su dvotočkaši sa invalidskim kolicima, kao i jedan na ručni pogon.

"Osmeh zahvalnosti bukvalno i dan danas uvek izaziva istu reakciju, kod nas i to je nešto jednostavno. Nema tog novca kojim se te stvari mogu kupiti. To je jednostavno poklon nama,  najveća satisfakcija za bilo kakve troškove koje imamo oko izrade ovih bicikala, vreme koje provedemo u tome, ali te stvari se jednostavno ne mogu opisati", kaže Miloje Tomić iz  "VeloArta".

Specijalni bicikli pravljeni su na osnovu zajedničke ideje. Sada Marica Rajak i mala Anđela iz Sombora i Vuk Lojović iz Beograda mogu da se provozaju kroz grad, iako sede u kolicima.

"Da je teško - nije. Da je lako - nije. Treba samo živaca, volje i naravno, priča da je dobra. O kome se radi, o čemu se radi, da sve to odradimo kako treba", kaže Dalibor Krejić iz VeloArta.

Ideja i potreba za ove bicikle je mnogo, ali je sredstava malo. Kako kažu, podeliće i nacrte za bicikle sa svakim ko ima volju i mogućnost da ih pravi.

"Raspoloženi smo za saradnju sa bilo kim ko je spreman da pomogne, da okrene glavu, da pogleda, da vidi da ima tih ljudi kojima je stvarno potrebna ta pomoć i siguran sam da taj osmeh koji dobiju za uzvrat, da će ih to držati dugo, dugo", rekao je Miloje Tomić.

Dalibor je, kao pravi majstor, ispunio i sebi želju, napravivši rekumbent, odnosno "ležeći bicikl". Kaže, do sada je napravio sigurno 17 komada. Za pravljenje samo jednog, potrebna su oko tri meseca.

"Udobno jeste, samo treba neki svoj lep tempo, lagano, da se ne žuri, što se kaže lalinski polako. Onda nema problema nikakvih. S kraja na kraj sveta", kaže Dalibor Krejić.

Humani somborski biciklisti će nastaviti da pomažu svima kojima je pomoć potrebna, a na prvom mestu jesu deca, pa im je svaki oblik podrške dobrodošao.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво