Читај ми!

Kad jaganjci pojeftine

Uz probleme sa plasmanom krompira sa kojim su se ove godine suočili, mnoge poljoprivrednike, koji deo prihoda imaju od jaganjaca, pogodila je niska otkupna cena. Ministarstvo poljoprivrede uključilo se u rešavanje ovog problema, koji je u najvećoj meri prouzrokovan pandemijom.

Zbog vremena vegetacija kasni, pa se mnogi voćari u brdsko-planinskim krajevima pitaju kakva ih godina očekuje. Ovčarima su pri kraju zalihe sena, trava još nije dovoljno izrasla za ispašu, a još veći je problem niska cena jaganjaca.

Ovčar iz Makovišta Milorad Radovanović kaže da su potrebna dva i po do tri meseca da bi jagnje dostiglo neku kilažu za prodaju. Ističe da je koncentrat skup, kao i hrana.

"A što se tiče subvencija, to je bilo, najviše od toga ima koristi. A inače jagnjadi slabo. Ovako kao priplodni materijal isto, pre smo više prodavali, sada je slaba potražnja za tim. Prodali smo možda trideset komada, po 220 dinara. Imamo sad možda još nekih šezdeset, pa ćemo videti", kaže Milorad Radovanović.

Ministarstvo poljoprivrede angažovalo se na plasmanu žive stoke u izvoz, a dalo je i subvencije stočarima koji jagnjeće meso prodaju klanicama.

Branislav Filipović, poljoprivrednik iz Duškovaca, kaže da je imao više od trideset jagnjadi.

"I sad kad je izašla određena kilaža, obično uzimaju od 25 do 35 kilograma, dalje ne može. I onda mora da daš pošto može, a to je bilo 230 dinara. Ali opet sam prodao kako sam prodao. I sad sam predao za neke subvencije – tu je jedno otišlo samo za uverenja. Trista dinara od jagnjeta uverenje, da bih dobio dve hiljade, ako daju", priča Branislav Filipović.

Pandemija je uticala na smanjenje potražnje, svesni su i poljoprivrednici koji se nadaju da će i tome doći kraj. Ni posećenost turističkim centrima nije mnogo doprinela plasmanu.

Cena žive vage jaganjaca kreće se od 200 do 230 dinara, izuzev na Zlatiboru, gde ugostitelji plaćaju 270. Ipak, i oni beleže pad prometa zbog pandemije.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво