Čitaj mi!

Doktor Ristić radi i leči u 90. godini, prošao je četiri pandemije – ovo je njegova poruka

Za mnoge ljude odlazak u penziju predstavlja kraj karijere, ali ne i za profesora doktora Ljubomira Ristića, ginekologa koji ima 90 godina, a ne odvaja se od lekarskog poziva. Leči i pomaže i u pandemiji.

Lekarski poziv je posao koji se radi do kraja života. To je i dužnost svakog lekara, kaže doktor Ljubomir Ristić koji se u svom radu susretao se različitim izazovima.

Okolnosti u kojima je često radio kao jedini lekar, učinile su da stekne dragoceno iskustvo koje koristi i sada u pandemiji.

"Ovo je četvrta pandemija u mojoj lekarskoj karijeri. Izolacija je najvažnija stvar i lična higijena, pranje ruku, nošenje maski i držanje distance", kaže doktor Ristić.

Njegov profesionalizam i brojni naučni radovi ostaju kao nedostižan primer kolegama.

"Ono što je radio profesor Ristić u uslovima u kojima je radio, to je blago rečeno fascinantno. Jedna intelektualna, stručna, ljudska gromada. Ja sam presrećan što sam imao prilike da radim pored njega i napredujem uz njega i učim od njega. Ono što je od njega moglo da se nauči, to nema u knjigama", ističe mlađi kolega dr Bogoljub Veljković, ginekolog-akušer KBC Priština-Gračanica.

Ogromno iskustvo u udžbenicima za studente i lekare

Radeći u bolnici u Prištini, gde je prethodnih decenija bio najveći natalitet u Evropi, stekao je, kaže, troduplu praksu. Ogromno iskustvo preneo je u četiri udžbenika za studente i lekare specijaliste. Uveo je mnoge novine u ginekologiji.

"Jedna od njih je koju sam na Kongresu 1991. u Singapuru izneo a to je aktivno lečenje utero placentarne apopleksije u trudnoći i porođaju", navodi Ristić.

Budućim kolegama koji žele da budu ozbiljni lekari poručuje da imaju ljubav prema pacijentima i medicini.

"Samo dobar čovek može biti dobar lekar. Postupite prema pacijentu onako kako biste želeli da drugi lekar postupi prema vašim najmilijima", poručuje doktor Ristić.

Za vitalnost koja ga krasi kaže da su zaslužne duge šetnje, redovne vežbe, i dobra volja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">