Čitaj mi!

Otkriven misteriozni žbun u Beogradu gde džeparoši bacaju ukradene novčanike

Džeparoši rade sami ili u paru, omiljena mesta su im puni gradski autobusi, stanice gradskog prevoza, podzemni prolazi, prepuni tržni centri. RTS je dobio dojavu o misterioznom žbunu, mestu na kojem završava veliki broj opljačkanih i ispražnjenih novčanika.

Dobro zatvoren ranac, ali ni to ne znači da džeparoši neće doći do novčanika.

Sugrađani na Vidikovcu otkrili su da lopovi bacaju prazne novčanike u žbunje na igralištu. U policiji kažu, to su profesionalci koji imaju razrađen plan.

"Te grupe idu i do pet, šest članova od kojih je uglavnom samo jedan izvršilac neposredni, dok ostali imaju zadatak da osmatraju da li ih policija prati, gleda, i da javljaju ovom ko vrši krivično delo kako bi najbezbednije izvršio krivično delo, a nakon izvršenog krivičnog dela oni preuzimaju ukradeni predmet i brzo se uadaljavaju sa lica mesta", kaže Aleksandar Mitrović, šef Odseka za suzbijanje džepnih krađa.

Kazna za krađu novčanika može biti novčana ili do tri godine zatvora, ukoliko je ukradeno više od 450.000 dinara i do osam godina.

"Ono što je suština kod ovih krivičnih dela je da policija bez obzira na uspeh koji mi imamo, mi možemo svaki dan da uhapsimo sve lopove u Beogradu, ali to neće znatno uticati na smanjenje broja krivičnih dela, jer mehanizmi da se oni fizički sklone sa ulice je na pravosuđu. Znači ako oni nakon hapšenja budu pušteni istog dana oni će istog dana nastaviti da vrše krivična dela, jer se radi o profesionalnim izvršiocima koji rade to u vidu zanata i od toga žive ne samo oni, nego i njihove porodice", dodaje Mitrović.

Građani koji pronađu dokumenta ponekad sami potraže vlasnika ili odnesu u policiju, a radnici Gradske čistoće prazne novčanike pronalaze svakog meseca.

"Kad praznimo korpice kad ispraznimo kolica vidimo novčanik, taj novčanik uzmemo vidimo dokumente šta ima, onda odemo do banke, pošto su sve tu blizu nas i oni uzimaju naše podatke i tako da se to vraća svojim vlasnicima. Oni nas nekad pozovu i časte neki put čokoladom, kafom...", priča Đura Jon iz Gradske čistoće.

Dnevno se u Beogradu prijavi i do 12 džeparenja. Lopovi su najčešće u centralnim gradskim ulicima, tamo gde ima gužve, na pijacama u tržnim centrima, na pešačkim prelazima, semaforima.

Knez Mihailova, Kalemegdan, Zeleni venac i Autokomanda samo su neke od lokacija gde treba biti posebno oprezan.