Читај ми!

Do nove stolarije i kotlova kroz subvenciju, kakav je model finansiranja u planu

Ministarstvo rudarstva i energetike ove godine finansiraće programe lokalnih samouprava za povećanje energetske efikasnosti zgrada i porodičnih kuća. Gradovi i opštine bi trebalo da se prijave do 21. maja, a na leto se očekuju konkursi za građane koji, uz pokrivanje polovine troškova, žele da zamene stolariju i kotlove, izoluju domove ili poboljšaju efikasnost sistema grejanja.

Porodica Vasiljević iz Kraljeva još od prošle godine, umesto drvima, kuću zagreva peletom. Zamenu kotla su sami finansirali, a računica je jasna.

"Finansijski malo je skuplje, ali u poređenju sa obavezama što ima oko čišćenja i oko  sređivanja i održavanja, mnogo je lakše. Jedan prozor smo zamenili, ali u planu je da zamenimo i ostale. Subvencija bi svakako pomogla", kaže Ivan Vasiljević iz Kraljeva.

Subvencije već šest godina daje Užice, jer uz efikasnije grejanje ide i zdraviji vazduh. Da se zimi lakše diše, više od 1.000 užičkih domaćinstava je dobilo deo novca za zamenu kotlova i stolarije, izolaciju kuće.

"Ove godine u te svrhe iz budžeta Grada Užica je izdvojeno 45 miliona dinara, a zahvaljujući Ministarstvu zaštite životne sredine, dobili smo još 14 miliona dinara upravo za realizaciju ovog projekta", rekla je je Nada Jovičić, članica Gradskog veća Užica zadužena za zaštitu životne sredine.

U saradnji sa Ministarstvom ekologije, i Kraljevo će građanima ove godine ponuditi četiri miliona dinara za deo troškova kupovine kotlova na gas i pelet. Zdravijem vazduhu će, nadaju se, doprineti i gasifikacija prigradskih naselja, a konkurs Minstarstva energetike vide i kao šansu da Kraljevčani poprave energetsku efikasnost svojih domova i, između ostalog, lakše se odluče za grejanje na gas.

"Sad je naravno najveći problem i finansijske mogućnosti građana, da se ne lažemo. To je nešto što je ograničavajući faktor. A ovim konkursom, koji je u toku, građani će moći da dobiju sredstva i za to", kaže Zorica Sretenović, energetski menadžer Grada Kraljeva.

Za 54 miliona dinara, koliko je u prvom krugu odredilo Ministarstvo rudarstva i energetike, lokalne samouprave će se međusobno boriti.

Mogu najviše da dobiju 10 miliona, a koliko dobiju, toliko će morati i sami da dodaju. U Opštini Vladičin Han kažu – interesovanje građana ne manjka.

"Trudićemo se da sva ona fizička i pravna lica koja budu želela da dobiju podršku u sferi ulaganja u objekte koji bi bili energetski efikasni – pomognemo", naveo je predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović.

Kako je najavljeno, u prvom pozivu građani će morati da obezbede polovinu sredstava za investiciju, a do kraja godine očekuje se model po kome će i za svoj deo moći i da dobiju kredit.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво