Čitaj mi!

Kako učenici najveće osnovne škole u Srbiji razvijaju ljubav prema knjizi

Svetski je dan knjige i autorskih prava. Koliko smo danas, u eri savremenih tehnologija, blizu knjigama ili daleko od njih? Da li je biblioteka i dalje mesto gde se razvija ljubav prema knjizi, ali i alternativna učionica u kojoj đaci mogu opuštenije da rade, ekipa RTS-a proverila je u najvećoj osnovnoj školi u Srbiji.

 

Školska biblioteka prilagođava se novonastaloj situaciji, ali na neki način i prkosi vremenu, jer deca vole njen prostor, imaju želju da čitaju i uče na drugačiji način, kaže Branka Alimpijević, dobitnica nagrade "Mina Karadžić" za najboljeg školskog bibliotekara Srbije u 2020. godini.

"Jedan od zadataka bibliotekara je zapravo da decu uči stvaralačkom učenju, kreativnom čitanju, novom čitanju, modernom čitanju, da aktualizuje sadržaje klasične i drevne književnosti. Naša biblioteka pruža mogućnost digitalnog čitanja i e-knjige i e-izvora, društvenog čitanja, tagova, blogova, ali to stvaralačko čitanje, taj dodir knjige, ta intima čitanja – to je ono što mi i dalje negujemo. Mislim da je vapaj za čitanjem veliki kod dece", navela je Alimpijevićeva.

Učenici pomažu u sređivanju knjiga, ali i uče učestvujući u stvaralačkom radu u biblioteci.

"Biblioteka je stanje svesti. Učenici u biblioteci uče da istražuju, da poštuju intelektualnu imovinu, da nauče da citiraju i što je najvažnije da to prezentuju svojim vršnjacima", navela je Branka Alimpijević.

U školi je čitalački klub "Bibliotekarčići", čiji najmlađi članovi biblioteku vide kao carstvo u kojem ima mnogo knjiga, a oni malo stariji analiziraju knjige. 

"Imamo i te konkurse gde možemo da se osetimo u ulozi pisca", navela je Teodora Arsenijević, učenica osmog razreda OŠ "Nikola Tesla".

Čitanje za Milicu Komjenović, učenicu osmog razreda, predstavlja način da pređe u neku drugu realnost.

"Čitanje nam pomaže da prihvatimo različitosti da promenimo svoje vidike", navela je Milica.

OŠ "Nikola Tesla" u Vinči najveća je u Srbiji. Pohađa je 2.300 đaka. U oktobru je u područnoj školi u Leštanima osnovan četvrti ogranak biblioteke. Zahvaljujući najpre upravi škole, roditeljima i preduzetnim bibliotekarima, već u martu sa 3.000 knjiga počeo je rad sa đacima.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">