Читај ми!

Marija Mitrović Jokić i Aleksandar Božović dobitnici nagrade za lepotu govora "Radmila Vidak"

Žiri Radio-televizije Srbije odlučio je da ovogodišnju nagradu za lepotu govora "Radmila Vidak" dodeli Mariji Mitrović Jokić, spikeru i voditelju u Informativnom programu Televizije Beograd i Aleksandru Božoviću, spikeru Radio Beograda. Posebno priznanje za dugodišnje negovanje lepote govornog izraza biće uručeno Staki Novković Đorđević.

Marija Mitrović Jokić je spiker i voditelj izuzetne posvećenosti interpretaciji teksta, njegovom razumevanju i besprekornom prenošenju i pouzdani borac za očuvanje akcenatske preciznosti srpskog jezika.

Karijeru je još tokom studija engleskog jezika započela u Radio Beogradu, sarađujući u emisiji "Niko kao ja".

U Televiziji Beograd je od 1989. godine gde je najavljivala program u već zaboravljenoj "živoj najavi" i kao spiker čitala vesti u Beogradskoj hronici, a od 1992. je jedan od spikera Informativnog programa u Dnevniku, Vestima i drugim emisijama.

Predanost sa kojom Marija Mitrović Jokić čuva zanimanje spikera redak je primer negovanja govorne kulture u javnom delovanju, ali i iskazivanja raznovrsnosti i bogatstva srpskog jezika u vremenu koje ne beleži "oko kamere".

Aleksandar Božović već dve decenije, svojim raskošnim baritonom i bogatim govornim nijansama, ostavlja upečatljiv utisak na slušaoce programa Radio Beograda, bilo da je reč o interpretaciji najvažnijih vesti, čitanju proze i teorijskih tekstova ili oblikovanju zvučnih zaglavlja emisija.

Dobra postavka i melodioznost njegovog glasa, jasnost i razgovetnost govornog izraza, dinamično smenjivanje naglašenih i nenaglašenih delova reči i rečenica sa odmerenim korišćenjem pauza, logičan tok verbalne ekspresije, pouzdano razumevanje i tumačenje sadržaja koji se saopštava, skladan tempo i ritam čitanja, pravilno akcentovanje i artikulacija - karakteristike su koje čine izuzetnim interpretacije Aleksandra Božovića, u skladu sa najvišim dikcijskim normama i standardnima srpskog književnog jezika.

Posebno priznanje "Radmila Vidak" za dugogodišnje negovanje lepote govornog izraza dodeljeno je Staki Novković Đorđević, dugogodišnjem spikeru i voditelju Radio-televizije Srbije.

Staka Novković Đorđević, koja je ceo radni vek provela u Radio-televiziji Srbije, pripada plejadi poznatih lica po kojima su gledaoci decenijama identifikovali ovu kuću.

Žiri za dodelu nagrade "Radmila Vidak" radio je u sastavu: Vlado Đukanović, lingvista, Olga Babić, lektor u Dramskom programu Radio Beograda i Jelena Dubajić Pantić, lektor u Informativnom programu RTS.

Radio-televizija Srbije je ustanovila nagradu za lepotu govora 2014. godine. Priznanje nosi ime Radmile Vidak, prvog lektora Radio-televizije Beograd i velike jezičke prosvetiteljke, koja se delovanjem u programskoj svakodnevici televizije i radija i u Jezičkom savetu RTS-a, istrajno borila za korektnost akcenatskog interpretiranja i stilsku lepotu izgovorene reči.

Nagrade će laureatima biti uručene 12. maja na svečanosti u Kamenoj sali Radio Beograda.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво