Читај ми!

Ružić: Vanredne okolnosti nisu zaustavile proces obrazovanja, znanje nije ugroženo

Povratak đaka u školske klupe je pokazatelj da se epidemijska situacija popravlja. Važno je da nismo izgubili nijednu školsku godinu i da imamo kontinuitet u obrazovanju, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

Epidemijska situacija se na sreću popravlja, što je uticalo na odluku o povratku đaka u školske klupe po modelu od septembra prošle godine. Vaspitno-obrazovni sistem je pokazao da je otporan na virus.

"Prirodno je da u urbanim sredinama bude veća koncentracija zaraženih, pa ih je tako najviše bilo u Beogradu i Novom Sadu. Međutim, nije bilo više od 2-3 odsto zaraženih među zaposlenim i oko jedan odsto među đacima, što ne znači da su se zarazili u školama ili na fakultetima", rekao je ministar prosvete.

Vakcinacija je, prema rečima Ružića, jedini lek da se suzbije epidemija, da se izborimo sa koronavirusom.

"Oko 55.000 zaposlenih u prosveti je vakcinisano, što je nešto više od trećine i to je dobar pokazatelj. Ja i ovim putem pozivam, ne samo prosvetne radnike, već i građane iz svih starosnih grupa da se vakcinišu", rekao je Ružić.

Iako, kako kaže ministar prosvete, živimo u vanrednim okolnostima, važno je da nismo izgubili nijednu školsku godinu i da imamo kontinuitet u obrazovanju.

"Nastavnicima je dozvoljeno da od programa odstupe do 20 odsto kako bi se sa đacima fokusirali na najvažnije. Sam proces nije zaustavljen, stečeno znanje nije ugroženo", istakao je Ružić.

Probni test male mature je urađen, a najvažnije je da se pripreme urade na vreme, zbirke zadataka su odštampane u januaru, ima više opcija zatvorenih zadataka, zaokruživanja odgovora. Motivacija je naravno veća na završnom testu i đaci imaju dovoljno vremena da se pripreme za 23, 24. i 25. jun kada će mala matura biti održana", rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво