Читај ми!

Softver za upravljanje solarnom elektranom Naučno-tehnološkog parka u Čačku dostupan svima za razvoj ideja

Kako bi se stimulisala primena obnovljivih izvora energije i zelene ekonomije, na krovu Naučno-tehnološkog parka u Čačku postavljena je solarna elektrana. Osim proizvodnje struje za objekat, koristiće se i u naučno-obrazovne svrhe.

Električnu energiju koju proizvode solarni paneli koristi 12 kompanija koje rade u sastavu Naučno-tehnološkog parka. Ova solarna elektrana može da obezbedi deo struje za proizvodno-halski prostor u gotovo svim vremenskim uslovima.

Pored energetske uloge, sistem se koristi i za učenje. Za izučavanje podjednako je dostupan sistem ploča na krovu, kao i softversko rešenje korišćenja sunčeve energije.

"Sama oprema, sama solarna elektrana je na raspolaganju našim studentima, mladima, onima koji razmišljaju da razviju svoje startap ideje, svoje poslove ili neke svoje pretpostavke u oblasti obnovljivih izvora energije. Softver koji prati rad solarne elektrane je isto dostupan onima koji žele da razvijaju svoje ideje, a pored toga upravljanje i efikasnosti i kontrola samog solarnog sistema je negde šansa za startap timove da oni u budućnosti razmišljaju u tom pravcu", napominje Mirko Pešić, direktor Naučno-tehnološkog parka Čačak.

Solarnu elektranu postavila je čačanska kompanija koja se već nekoliko godina bavi razvojem i proizvodnjom ovih energetskih sistema.

"Već smo u Čačku radili nekoliko elektrana i imamo jednu svoju elektranu 500 kilovata tako da nam je ovo neko dodatno iskustvo vezano za ovu elektranu koja je urađena. Elektrana je, inače, snage 25 kilovata, ovde imamo instalirano 74 panela snage po 320 vati", kaže Saša Luković, elektroinženjer čačanske kompanije "Noleko".

Postavljena oprema predstavlja prvu fazu primene solarnih sistema.

U čačanskom Naučno-tehnološkom parku planiraju postavljanje punjača za električne automobile, a struju iz obnovljivih izvora već koriste za punjenje ovakvih skutera i trotineta.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво