Читај ми!

Protest u Gornjoj Dobrinji zbog rudnika, građani poručuju - preci su nam ostavili rudnik hrane i vode

Sa protestnog skupa u Gornjoj Dobrinji žitelji mesnih zajednica požeške opštine, u kojima je planiran početak geoloških istraživanja litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata, poručili su da imaju rudnik hrane i vode nasleđen od predaka.

Meštani su odlučni da spreče bilo kakve aktivnosti po tom pitanju, jer strepe da će time biti ugrožena njihova egzistencija, jer žive od poljoprivrede.

Negativna iskustva iz lozničkog kraja su im pouka da ne dozvole da se suše njihovi voćnjaci, šume i zagađuju reke i izvorišta vode za piće.

Podršku zabrinutim meštanima sela, pružili su i građani iz Požege, Čačka, Arilja, Kosjerića, koji su u rodno selo Knjaza Miloša došli u koloni dužoj od kilometra.

Dolazak istraživača biće sprečen, a svaka aktivnost usmerena u tom pravcu biće pod budnim okom žitelja sela, koji su apelovali da vlasnici parcela ne dozvole bilo kakva istraživanja.

Mladi poljoprivrednik Dragan Simović rekao nije potreban rudnik litijuma, jer su preci ostavili rudnik hrane i vode.

"Svima, celom svetu će to u budućnosti biti potrebno. Ova država ne treba da investira u strane investitore i nekakve rudnike tamo. Treba da uloži investicije u naše rudare, u naše meštane u naše seljake, koji sve ovo dugo nose na leđima", poručio je Simović.

Tako će mladi ostati na selu da rade i formiraju porodice. Milanu Kovačeviću, predsedniku MZ Srednja Dobrinja, unuk je tražio da ne potpisuje ništa što će uništiti vodu i vazduh. 

"Neće deda potpisati, to ja tvrdim i stojim iza toga. Neće niko potpisati, bilo koji predsednik mesne zajednice u bilo čije ime, ili bilo ko. I da ta odluka postoji u Skupštini opštni Požega i da oni stoje pred nama, ne iza nas, nego pred nama", kaže unuk Milana Kovečevića.

Sa skupa je upućen taj zahtev opštini i apel svim vlasnicima parcela da ne dozvole prodaju, niti bilo kakvo istraživanje zemljišta.

Lokalna samouprava nema ingerencije po pitanju izdavanja dozvole za istražna prava, jer je to u nadležnosti ministarstva, od kojeg je to pravo dobilo preduzeće "Jadar Litjium" iz Beograda.

"Mi smo zbog zabrinutosti građana pratili čitavu ovu situaciju. Ono što smo dogovorili na sastanku sa predsednicima mesnih zajednica sa područja na kome je planirano da se vrše ova istraživanja, jeste da ćemo zajedno sa njima napraviti jedan sastanak sa rukovodstvom izvođača, koji će ova istaživanja raditi i da se apsolutno ništa na njihovoj teritoriji neće raditi pre nego što se dobije njihova saglasnost" izjavio je za RTS zamenik predsednika opštine Ivan Novaković.

Ministarstvo rudarstva i energetike pre nekoliko dana je saopštilo da se sve radi u skladu sa zakonom i da ne postoji rizik po zdravlje stanovništva.

Uz to inspekcijske službe će vršiti kontrolu i ukoliko bude odstupanja od projekta, oduzeće istražno pravo.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво