Čitaj mi!

RTS dobio mesto u upravljačkom telu Evropske radiodifuzne unije

Srbija i RTS prvi put imaju člana u upravljačkom telu Evropske radiodifuzne unije. Direktorka tehnike Radio Beograda Zorana Bojičić izabrana je za člana Radijskog komiteta, glavnog tela za donošenje politika u audio-sektoru.

Upravljačko telo Evropske radiodifuzne unije odlučuje, između ostalog, o strateškim prioritetima za radio sektor, deli i distribuira radijske sadržaje, podržava članove i inovacije.

Zorana Bojičić ističe da je članstvo u Radijskom komitetu EBU prilika da Javni medijski servis Srbije bude više zastupljen u Evroradiju.

„Ovo je prilika da se čuje naš glas, naši stavovi, da podelimo ono što smo do sada uradili. Ovo je prilika i da više učimo od onih koji su više postigli a, s druge strane, mi možemo da obučavamo kolege koji su tek na putu digitalizacije i savremenog načina poslovanja“, naglašava Bojičićeva.

U konkurenciji za izbor članova bilo je 13 kandidata, a Zorana Bojičić veruje da je za podršku kolega bilo značajno i to što dolazi iz sektora tehnike.

„Konkurencija jeste bila oštra i onda je time uspeh veći. Ono što je mene kandidovalo i zbog čega je glasao veliki broj javnih servisa Evroradija je što sam jedan od retkih članova koji je na poziciji tehničkog direktora. Promene u tehnologiji se odvijaju veoma brzo i dolazimo u situaciju da se otvaraju nove platfiorme i nove mogućnosti za programe, pa, često, tehnika vodi u tim procesima. S druge strane, ja verujem da je podrška javnih medijskih servisa iz regioina istočne i centralne Evrope, bila najznačajnija, i to je ono što je odlično.“

Mandat u Radijskom komitetu je dve godine, nakon čega je moguće obnoviti kandidaturu.

„Posle 50 godina članstva RTS-a u Evropskoj radiodifuznoj uniji, imamo našeg predstavnika u upravljačkom komitetu, što je velika srtvar. Ja ću raditi na tome da naš javni servis bude vidljiviji u EBU, a koliko je to važno videli smo kada je sprečen ulazak tzv. Kosova u punopravno članstvo ove organizacije. Zalagaću se i da druge kolege budu aktivnije u Evroradiju i samim tim da budu kandidati za druga tela EBU“, dodaje direktorka Tehnike Radio Beograda.

Radio Beograd nastavlja sa modernizacijom, a u planu su i novi projekti.

„Digitalizacija tonskog arhiva je važan segment rada tehnike. Tematski kanali su prilika da naš digitalni arhiv otvorimo građanima da mogu da slušaju najrazličitije obrazovne, zabavne, dokumentarne sadržaje i da tako budemo alternativa internetu. Pripremamo još četiri tematska kanala koji će biti bazirani na arhivi Radio Beograda. Takođe, radimo i na pokrivenosti DAB signalom. Njime će biti pokriveni svi auto-putevi i koridori, pa će i naši građani moći da uživaju u digitalnom zvuku, kao i strani državljani koji su u tranzitu. To je jedan velika korist digitalizacije“, naglašava Zorana Bojičić.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">