Čitaj mi!

Medved usmrtio konja na Mučnju – vlasnik tražio odštetu, a dobio kaznu

Krajem prošle godine, medved je usmrtio konja u domaćinstvu Mirka Sićovića na planini Mučanj kod Ivanjice. Kada je pokušao da naplati odštetu odbijen je, a sada mu je stigla i kazna od 5.000 dinara jer konj nije bilo umatičen.

U kršovitom kraju mnogi konjskom zapregom obavljaju poljoprivredne radove. U zasadima krompira i maline u planini zemlju ne mogu da obrade traktorima i drugim mašinama, pa su im konji neophodni.

"Mnogo mi znači. Bez konja ne mogu. Vidite sad 200 kila krompira ja dam za 10 kila našte. Ja nemam to odakle, moram s konjom da radim i to mi je jedini izvor. Od toga živim", rekao je vlasnik konja Mirko Sićović iz sela Preseka.

Bez konja su ostali krajem prošle godine kada ga je medved usmrtio. Sićovićima je bilo zastrašujuće i što je stradao na ispaši u livadi nedaleko od njihove porodične kuće u selu Preseka.

"Na bazi onog što smo videli na licu mesta i na lešu, ostatak od leša, 99 posto je medved. U suštini, tako je zapisnički i konstatovano, da je medved pričinio štetu", naveo je Aco Aleksić, stručno lice za gazdovanjem lovišta "Čemernica Ivanjica".

U ivanjičkom kraju medvedi su do sada uglavnom napadali pčelinjake, retko domaće životinje.

Naknada štete koje naprave strogo zaštićene divlje vrste regulisane su Zakonom o zaštiti prirode.

"Medvedi su zaštićena vrsta životinja, a moj konj nije. I ja tražim odštetu tako kako god oni zaštićuju njinog medveda tako bi ja zaštitio svog konja", naglasio je Mirko Sićović.

Konja nisu umatičili, pa moraju da plate dodatnih 5.000 dinara, a odštetu nisu uspeli da dobiju.

"Po zakonu traži se da budu umatičena grla i to je sad već praksa u 99 posto slučajeva. Sve životinje koje imaju svoj matični broj, registrovane su", istakao je Vladan Bjedov, šef Odseka za biodiverzitet Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Bjedov dodaje da registrovanje grla olakšava odluku da se pozitivno odgovori na zahtev za odštetu. 

"Svi viču da se ne matiče šareni konji, da se ne matiči crni bez biljega, žuti bez biljega, beli bez biljega. Ko će to negde u Tutinu gore", kazao je Mirko Sićović.

Svake godine beleži se porast šteta koje naprave medvedi, kao strogo zaštićene divlje vrste.

Prošle godine bilo je 80 prijava, a isplaćeno je blizu 7.000.000 dinara, ali ne i za ovu porodicu sa Mučnja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">