Šapčani ne zaboravljaju Dragu Ljočić, prva lekarka u Srbiji dobija mural

Doktorka Draga Ljočić, prva žena lekar u Srbiji, u rodnom Šapcu imaće i mural. Segmenti iz njenog života ostaće zabeleženi u jednom stambenom bloku koje nastavlja na svoj način da se odužuje značajnim ženama iz prošlosti grada.

Znanje, hrabrost i rodoljublje doktorke Drage Ljočić nisu zaboravljeni. Medicinu je završila u Cirihu i dokazala da žena u 19. veku može da bude i lekar i da ima čin sanitetskog poručnika.

"Na levoj strani je predstavljen simbol njene borbe za ostvarivanje ravnopravnog odnosa sa muškarcima, na desnoj strani je predstavljeno njeno učešće u ratovima, a u centralnom delu murala je predstavljen portret doktorke Drage Ljočić sa zastavom iza nje, kolom dece i simbolom Kola srpskih sestara čiji je suosnivač ona bila", objašnjava autor murala Đorđe Zečević.

Sa vetrom i pticama, na skelama novog stambenog bloka, Đorđe Zečević se druži više od mesec dana. Mural površine 130 kvadratnih metara vidi se sa mnogih okolnih zgrada.

"Nekoliko meseci iščitavanja tekstova, traženja materijala, pravljenje pripremnih skica. Pri izradi ovako velikog portreta, najteže je sagledati ga, jer nije isto gledati sa metar udaljenosti u portret i znati kako će to da izgleda, dakle mora da se sagledava sa distance, najteže je do kraja sprovesti u delo ono što je zamišljeno", kaže Zečević.

Doktorka Draga Ljočić zalagala se za besplatno lečenje siromašnih građana i bila jedan od osnivača Materinskog doma za nezbrinutu decu. Osim stambenog bloka, i Dom zdravlja u Šapcu nosi njeno ime.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво