Lekovita Radaljska banja čeka pravni lek za svoj oporavak

Do pre deceniju i po Radaljska banja u blizini Malog Zvornika bila je mesto u koje su zbog lekovite sumporne vode dolazili gosti iz svih krajeva Srbije i Bosne i Hercegovine. Zbog lošeg poslovanja i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa banja je već godinama pusta, a meštani i opština pokušavaju da pronađu rešenje za njen oporavak.

Nekada je, kažu, u Radaljskoj banji tokom sezone gostiju bilo isto koliko i meštana. Po lek za reumu, ali i očna oboljenja, dolazili su iz svih krajeva. Od turizma, tvrde, uspeli su i kuće da sagrade.

"Isključivo od turizma mogli su da žive. Ovde je sve prodato, znači, voće, povrće, meso, mlečni proizvodi i to sve zdrava hrana sa sela", podseća Milenko Pavlović iz Radalja.

Sada, kako kaže Olga Nestorović, nema ništa. "Nema ni prodavnice, nema ni hotela, nema ni ljudi, eto. A zašto? Pa ne znam, ne znam čija je krivica," dodaje Olga.

Na to pitanje, i dalje, niko nema odgovor. Postupak za utvrđivanje ko je i kako privatnom vlasniku dozvolio da gradi hotel na bušotinama s lekovitom vodom koje su državno dobro i dalje se vodi pred tužilaštvom, a i na odgovor pravobranilaštva, kažu u opštini, čekaju već tri godine.

"Imamo i sredstva opredeljujemo u budžetu za ovu godinu da na neki način ponudimo potencijalnom investitoru nešto ovde da uradi i da stvarno ovo mesto oživi onako bar kako je bilo, a verujemo da može i mnogo, mnogo bolje, ali sve se vrti oko te bušotine, jer bez vode ova banja ne može", ističe Zoran Jevtić, predsednik Opštine Mali Zvornik.

Navodi i da su uradili plan razvoja banje, komplet tog dela, jer se iznad nalazi i Radaljsko jezero.

"Sve ono što je do opštine mi ćemo uraditi, imamo i sredstva, ali treba nam pravobranilaštvo, da oni izuzmu ovu bušotinu na koji način država mora imati načine", poručuje Jevtić.

Priroda je prema Radaljskoj banji bila više nego darežljiva, a tople lekovite sumporne vode ima na pretek. Ima, tvrde, i onih koji bi uložili novac u turizam, ali odustaju zbog pravnih problema.

U međuvremenu, s odlaskom gostiju, i selo je počelo da odumire, ali meštani i dalje ne gube nadu da će ih uskoro ponovo ugostiti u svojim domovima.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво