Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

Navršavaju se 22 godine od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda. Tog dana bio je Uskrs po julijanskom kalendaru.

Ubice su u Ćuruviju s leđa ispalile 17 metaka.  

Za izvršenje likvidacije prvostepeno su bila osuđena četiri pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti, ukupno na 100 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu početkom septembra prošle godine sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem N. N. lica u taj slučaj.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo N. N. lice, a da su DB-ovci za to pripremili "teren". 

Prvostepenom presudom bili su osuđeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić. 

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti". 

Apelacioni sud je naložio da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

UNS traži da se suđenje Ćuruviji okonča ove godine

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da je na današnji dan ubijen Slavko Ćuruvija, a da se još čeka pravda za hrabrog novinara i izdavača.

"Bilo je potrebno 15 godina da se protiv Slavkovih ubica iz državnog aparata podigne optužnica. Četiri godine je trajalo suđenje na kom su bivši čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti (Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak) osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, da bi Apelacioni sud prošle godine ceo proces vratio na početak, i to na zahtev državnog tužioca. Ovo nije odlaganje pravde, ovo je izostanak pravde", navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS ističe da je ogorčen odugovlačenjem postupka, ali i činjenicom da su optuženi za državni zločin i dalje na slobodi, makar i u kućnom pritvoru.

"UNS zahteva da država učini sve da se suđenje ubicama Slavka Ćuruvije okonča još ove godine. Nema drugog načina da Srbija dokaže da naša zemlja više nije simbol nekažnjivosti za zločine nad novinarima", napominje Udruženje.

U svetlu ove godišnjice, UNS traži rasvetljavanje i ostalih ubistava kolega.

"Očekujemo da budu optužene ubice dopisnika 'Večernjih novosti' iz Jagodine Milana Pantića, da se rasvetli smrt Dade Vujasinović, pokrene postupak za 17 ubijenih i nestalih kolega na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005, kao i za ratne zločine počinjene nad 16 medijskih radnika RTS-a i troje kineskih novinara stradalih u napadima NATO-a 1999. godine", naglašava UNS.

UNS podseća da je do ključnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije došlo zahvaljujući upornosti novinara i porodice Slavka Ćuruvije, a pre svega formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Biografija Slavka Ćuruvije 

Slavko Ćuruvija je rođen u Zagrebu, 9. avgusta 1949. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Od 1986. godine,radio je u listu Borba. Počeo je kao komentator, a zatim je napredovao preko urednika unutrašnjopolitičke rubrike, do pozicije glavnog i odgovornog urednika.

Godine 1994, zajedno sa Momčilom Đorgovićem, osnovao je list Nedeljni telegraf, a dve godine nakon toga njih dvojica su osnovali Dnevni telegraf.

Slavko Ćuruvija je ubijen dok je bio urednik i vlasnik magazina Evropljanin, koji je osnovao 1998. godine.

 

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво