Protest "Ekološki ustanak" – učesnici poručili "ne" zagađenju prirode

Protest nazvan "Ekološki ustanak" u Beogradu okupio je oko 80 udruženja i organizacija iz Srbije i regiona, koji od nadležnih traže da se poštuje ustavno pravo na zdravu životnu sredinu.

Zahtevi su – čist vazduh za sve, očuvanje vodnih dobara, zabrana minihidroelektrana, održivo šumarstvo, zaštita prirode, odgovoran sistem upravljanja otpadom, održivi razvoj, zabrana eksploatacije litijuma u dolini Jadra.

"Naravno da nam treba razvoj, ali ne razvoj koji dovodi do zagađenja vazduha, do kasapljenja šuma, uništavanja njiva, odvođenja vode i raseljavanja našeg stanovništva. Srbiji treba život, treba rađanje, treba obnova", navodi Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta.

"Danas nam je potreban ekološki patriotizam, to je upravo ovo što sam rekao, znači da je priroda ja i da sam ja priroda", istakao je pesnik Ljubivoje Ršumović.

Zagađen vazduh i reke pune otpada, minihidroelektrane – problemi su sa kojima je suočen ceo region.

"U toku je sveopšti napad na sve što je zdravo u ovoj zemlji", poručuje Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta "Odbranimo reke Stare planine".

Ističe da su došli da kažu "ne" onima koji svakodnevno skrnave reke i prirodu. "Da zahtevamo da nam više decu ne truju sumpor-dioksidom, to da zahtevamo? To se bre ne zahteva, to se brani", poručio je Jovanović.

Učesnici protesta prošetali su do zgrade Vlade Srbije, a potom i do RTS-a, gde je zatražena posebna dvosatna emisija o ekološkoj situaciji u Srbiji u kojoj bi trebalo da učestvuju resorni ministri, i direktori javnih preduzeća i ustanova zaduženih za brigu o prirodi i životnoj sredini.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво