Dečani na listi najugroženijih lokaliteta kulture u Evropi

Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu, imajući u vidu istorijski značaj i kulturne vrednosti, kao i "urgentnost njegove ugroženosti", saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Iz Ministarstva kulture podsećaju da je sigurnost tog spomenika srpske kulture iz 14. veka, koji je od neprocenjivog značaja za svetsko kulturno nasleđe, bila ugrožena prošle godine zbog nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira.

Visoki Dečani su jedini spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom, budući da je reč o spomeniku izuzetno velike istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet, ističe Ministarstvo.

Manastir, koji je kao svoju zadužbinu i mauzolej osnovao kralj Stefan Dečanski, nakon čije smrti je radove nastavio njegov sin Dušan, upisan je na Uneskovu Listu svetske baštine, dok se od 2006. godine, nalazi i na Uneskovoj Listi ugrožene svetske baštine.

Manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji Visoki Dečani svrstan je na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, koju je sastavila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa nostra".

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво