Minus u aprilu desetkovao pojedine voćne sorte – da li će mraz "ohladiti" cene

Sneg u aprilu je iznenadio mnoge, a jaki jutarnji mrazevi zabrinuli su poljoprivrednike. Rod nekih sorti voća biće desetkovan, a zbog niske temperature kasniće berba ranog povrća u plastenicima.

Sunce u martu je izmamilo pupoljke, a mraz i sneg u aprilu, uništili cvet na mnogim stablima. Prolećne temperature u minusu, već godinama odnose deo roda voćarima u dragačevskim selima.

"Jutros je bilo nekih minus dva, minus tri ovde u Goračićima, nekim nižim nadmorskim visinama u Berajevcima i Goračićma je bilo -6,5 stepeni i šteta je tu negde oko 70 odsto na jabuci ajdared", kaže Radiša Cogoljević, voćar iz sela Goračići.

Štetu u zasadima stručnjaci će sagledati narednih dana. Od snega, za voće je opasniji jak jutarnji mraz, od kojeg voćari i dalje strahuju.

Doktor Nebojša Milošević, viši naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku ističe da je mnogo opasniji prolećni pozni mraz koji se javljao proteklih noći, i koji se može javiti u narednom periodu, jer može dovesti do izmrzavanja već otvorenih cvetova kod nekih vrsta, kao što su šljiva, kajsija i breskva, čak i kod nekih vrsta gde cvet nije potpuno otvoren.

Jaki mrazevi usporili su rast povrća i povećali troškove proizvodnje. U plastenicima na hektar i po, Dušan Gajić iz Gornje Vranjske gaji krastavac i paradajz.

"Niske temperature napravile su problem pa smo morali proizvodnju da pokrivamo agrilom, moraćemo da radimo agrotehničke mere, prihranu, zaštitu, tako da će se sve to odraziti na cenu", kaže Gajić.

Sporadična oštećenja pšenice 

Dodaje da što se tiče branja, sigurno će ove godine, u odnosu na prošlu da kasni. Što se tiče krastavaca branje se očekuje oko 20. maja.

Nestabilnom vremenu odolevaju ozima žita. Na poljima u šabačkom kraju, sporadična su oštećenja pšenice.

Darko Simić iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Šabac kaže da je pšenica na ispitu ove godine.

"Klimatska turbulencija je pokazala svoje ćudi, bila su dva izmrzavanja i pre dva dana sneg, bez obzira na sve to, ipak, je ona u solidnom stanju", smatra Simić.

Agronomi ne očekuju da će nagle promene vremena značajnije uticati na rod pšeničnog zrna.

U ovo doba prošle godine, kukuruz se na poljima u Mačvi uveliko sejao.

Ovog aprila, setva još nije ni počela. Procena stručnjaka je da će kasniti oko dve sedmice.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво