Čitaj mi!

Istorija i običaji Roma u nastavnom programu način da se razbiju predrasude i pobedi diskriminacija

Obrazovanje Roma je najbolji mehanizam za razbijanje predrasuda o toj najbrojnijoj manjinskoj zajednici. Na skupu pod nazivom "Prevazilaženje anticiganizma u Evropi" poručeno je da istorija Roma, njihova kultura i običaji moraju biti uključeni u nastavni program škola u Srbiji.

Anticiganizam je specifičan oblik rasizma, ideologija zasnovana na rasnoj nadmoći. To je istorijska diskriminacija koja podrazumeva stigmu, govor mržnje i nasilje. Sve to zahteva zajedničku borbu svih evropskih država.

"Obeležavanje pola veka od Prvog kongresa Roma i proslava 8. aprila Međunarodnog dana Roma prilika su da institucije potvrde posvećenost promociji jednakosti i nediskriminaciji romskih zajednica, kao i da nastave napore u borbi protiv anticiganizma", rekao je Tobijas Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope.

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib zabrinut je zbog toga što je diskriminacija Roma i dalje problem u Evropi.

"Nemačka je veoma posvećena borbi protiv ove pojave u svim oblicima. Borba protiv mržnje i govora diskriminacije je jedan od prioriteta našeg predsedavanja Savetu Evrope. To je borba koja zahteva upornost i budnost", naglašava Šib.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da je pitanje socijalne inkluzije Roma od posebnog značaja za proces pristupanja Srbije EU, a tiče se ljudskih prava, zaposlenja i socijalne zaštite.

Resorno ministarstvo je na usluzi Nacionalnom savetu Roma u Srbiji. Otvoreno je za sve njihove predloge, opaske i kritike jer niko od njih samih ne zna šta im je najpotrebnije.

"Mi znamo da je lakše razbiti atom nego predrasude u ljudskom umu i nećemo da ih razbijamo, ali hoćemo da zakone koje donosimo budu primenjeni i da zabranimo ponašanje zasnovano na predrasudama", poručuje Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Stvari se pomeraju nabolje, ali je neophodno da to bude brže. Nadamo se da neće biti potrebno da prođe još pola veka, zaključeno je na skupu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">