Čitaj mi!

Izložba fotografija o bombardovanju Beograda 1941.

U okviru obeležaanja tragičnih događaja koji su se odigrali na današnji dan, na Trgu Republike otvorena je izložba fotografija o bombardovanju Beograda 1941. godine.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekoa je da su izložbu priredili Ustanova kulture "Dadov", Ruski dom i Ambasada Rusije u Beogradu.

"Građanke i građani Beograda ovde po prvi put mogu da vide fotografije razaranja našeg grada pre 80 godina. Ove fotografije su, između ostalog, snimali i nemački piloti, na kojima se može videti koliko je naš grad bio uništen", naveo je Vesić, saopštio je Beoinfo.

Kako je naglasio, život je u bombardovanju izgubilo više od 2.500 ljudi, mada se ni danas ne zna tačan broj, kao što nažalost ne znaju ni imena svih žrtava.

"U potpunosti je uništeno 700 zgrada, dok je više hiljada razoreno toliko da u njima nije moglo da se živi", dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Beograd nikada u 20. veku nije pretrpeo veća razaranja, a bombardovan je pet puta.

Gledamo u budućnost, sećamo se žrtava i svega što se dogodilo, a verujemo da u Evropi u budućnosti više neće biti ovakvih događaja, kao i to da će Srbija biti sigurna. Da bi naša zemlja bila sigurna, mora da bude ekonomski i vojno snažna, ali i politički nezavisna. To je jedina garancija da se našem gradu više nikada ne dogodi nešto slično", nagasio je Vesić.

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću

Naveo je da je ova izložba početak obeležavanja "Dana Beograda", koji se tradicionalno organizuju svake godine u aprilu.

"Dani Beograda" završavaju se 19. aprila podizanjem spomenika despotu Stefanu Lazareviću, jednom od naših najznačajnijih vladara koji je prvi Beograd proglasio glavnim gradom Srbije", dodao je Vesić.

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko podsetio je na brojne zajednički organizovane manifestacije Ambasade Ruske Federacije i Grada Beograda.

"Ova izložba je samo deo naših zajedničkih nastojanja da ne zaboravimo tragične događaje od 6. aprila 1941. godine. Imaćemo zajedničke događaje i povodom 80. godišnjice napada fašističke Nemačke na Sovjetski Savez", istakao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, izložbe poput ove su veoma važne jer nam pokazuju, kao i generacijama koje dolaze kako je sve to izgledalo u očima onih koji su doživeli sve ovo što vidimo na fotografijama. Posetioci mogu da vide šta se stvarno dogodilo na današnji dan u Beogradu pre 80 godina, rekao je Bocan-Harčenko.

Radojičić: Sećamo se današnjeg dana kao jednog od najtužnijih u istoriji Beograda

U međuvremenu, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić položio je venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda, poginulim u bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

"Osamdeset godina kasnije podsećamo se dana kada je naš grad razoren. Bez objave rata Kraljevini Jugoslaviji, u rano jutro tog 6. aprila 1941. godine, Beograđane je probudio zvuk aviona nacističke Nemačke, a potom su odjeknule i detonacije bombi", podsetio je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je tokom šestoaprilskog bombardovanja uništena i Narodna biblioteka sa više od 3.500 knjiga, kao i da je pogođeno nekoliko skloništa u kojima su uglavnom nastradali žene i deca.

"Zato se današnjeg dana sećamo kao jednog od najtužnijih u istoriji Beograda i cele zemlje, dana kada je naš grad mučki uništen. Sećamo se svih žrtava. Posebno smo ponosni na otpor koji su naši piloti pružili braneći Beograd, do poslednjeg daha štiteći nebo iznad svog grada i svoje otadžbine",zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Vence su uz najviše počasti položili i ministar odbrane Nebojša Stefanović, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici boračkih udruženja i brojni poštovaoci.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">