Šta donose izmene Zakona o visokom obrazovanju

Ovih dana vode se javne rasprave i paneli o Izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o studentskom organizovanju. Između ostalog, predlaže se da se za godinu dana produži rok za završetak studija onima koji su studirali po propisima koji su važili do 2005. godine.

Izmene i dopuna zakona prevashodno su rađene da bi se Srbija vratila u punopravno članstvo Evropske asocijacije za proveru kvaliteta visokog obrazovanja. 

 

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Bojan Tubić kaže da je Srbija i dalje statusu posmatrača u Evropskoj asocijaciji za proveru kvaliteta.

"Pokušali da izmenimo sve navedene nedostatke – da članove bira Narodna skupština, a ne Vlada Republike Srbije, da se žalbeni postupak za akreditaciju izmesti iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje", navodi Tubić.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović napominje da je najvažniji aspekt da se u potpunosti reguliše status nacionalnog akreditacionog tela kao nezavisne ustanove.

"Tako bismo obezbedili da diplome koje izdaju naši univerziteti budu potpuno usaglašene sa evropskim standardima i da ni na koji način ne može da se dovede u pitanje kvalitet diploma koje izdaju akreditovani univerziteti u Srbiji", ukazuje Popovićeva.

Dodatno će se definisati okvir teološkog obrazovanja.

Tubić navodi da postoji i odredba o tome kako da se uredi nastava na fakultetima, odnosno nastava teologije jedne od priznatih crkava i verskih zajednica.

"Tako da je to jedna izmena koja je u medijima možda malo više proprećena nego ova prva", naglašava Tubić.

Rektorka Univerziteta u Beogradu napominje da se mora naći kompromis da to funkcioniše na najbolji način za dobrobit svih, kao i za jačanje obe institucije.

Otvaraju se i nove mogućnosti studiranja.

Pomoćnik ministra prosvete kaže da se otvara mogućnost da se sa osnovnih ili sa diplomom osnovnih akademskih studija može ići na master strukovne studije, i dodaje da se to uglavnom odnosilo na MBA studije koje su vrlo popularne.

Predviđeno je i produženje roka za još jednu godinu za studente koji su studirali po propisima koji su važili do 2005. godine.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво