Dobijena bitka za Vlasinu, zabranjena gradnja mini-hidroelektrana u Vlasotincu

Odbornici Skupštine Opštine Vlasotince zabranili su dalju izgradnju malih hidroelektrana na svojoj teritoriji jer je Vlasina u zoni sanitarne zaštine i koristi se za vodosnabdevanje. Neformalno udruženje građana "Bitka za Vlasinu", koje je letos iniciralo zabranu, zadovoljno je odlukom.

Bistra i čista da se na njoj nekada žeđ mogla utoliti, izgradnjom dve mini-hidroelektrane, Bistrička reka nije više stanište rečnog raka i endemske vrste pastrmke.

Treća mini-hidroelektrana još nije u funkciji, ali je poslednja koja je dobila dozvolu za rad. Važan pomak u bici za Vlasinu.

Petar Ilić iz neformalnog udruženja građana "Bitka za Vlasinu" kaže da bi "kada bi bilo sreće, pravde, istine i brige za javni interes" zabrana bila doneta još pre 10 godina.

"Međutim, to što je doneto 18. marta je pozitivni korak u rešavanju problema mini-hidroelektrana i očuvanju naše prirode", ističe Ilić.

Zabrana izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji opštine Vlasotince odnosi se na derivacione, odnosno cevovodne.

Mogućnost podizanja pribranske mini-elektrane ostavljena je vlasotinačkom Vodovodu na osnovu već postojećeg idejnog rešenja.

"Imamo već vodozahvatnu građevinu i šteta je da ne iskoristimo taj pad u proizvodnji električne energije jer nama su najveći troškovi u poslovanju u električnoj energiji", smatra Zvonko Ilić, direktor JKP "Vodovod".

Šta je veći interes

Skupštinska odluka je inicijativa nadležnim državnim organima da se zaštiti vodosnabdevanje i ekosistem sliva Vlasine usklađivanjem sa Prostornim planom Republike Srbije.

Bratislav Petrović, predsednik Opštine Vlasotince, ističe da jeste državni interes korišćenje obnovljivih izvora energije, ali je svakako veći državni interes snabdevanje više od 20.000 stanovnika.

"Ovo je samo prvi koraku u svemu onome što nas očekuje do usvajanja Prostornog plana opštine Vlasotince", naglašava Petrović.

Čak 14 mišljenja i saglasnosti republičkih i lokalnih institucija potrebno je da se pribavi pre nego što se dozvola za izgradnju zatraži od lokalne samouprave.

Dva investitora odustala su od svojih planova, a pandemija je odložila javnu raspravu za još jednu lokaciju.

Ovom odlukom Skupštine Opštine Vlasotince zaustavljena je dalja izgradnja jer je katastrom mini-hidroelektrana iz 1987. planirano da na teritoriji opštine bude izgrađeno 13 mini-hidroelektrana, ukupno na slivu Vlasine 55 na teritoriji Vlasotinca i Crne Trave.

Uzvodno, na području Crne Trave, radi osam mini-hidroelektrana gde već razmišljaju poput Vlasotinčana.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво