U susret Danu Roma – sa kojim se problemima suočavaju tokom pandemije

Iako pandemija koronavirusa pogađa sve, bez obzira na status, boju kože i nacionalnost, čini se da neke pogađa drugačije, pa Svetski dan Roma mnogi pripadnici ovog naroda dočekuju u jako lošim uslovima – bez mogućnosti da primenjuju ni deo zaštitnih mera koje preporučuju stručnjaci.

Nataša Tasić Knežević, solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta navodi za RTS da su Romi tokom pandemije izuzetno pogođeni.

"Protekla godina je bila izuzetno teška, ne samo ona već i ova. Romi uglavnom žive u tim nehigijenskim naseljima gde je čista voda, da kažem, misaona imenica, takođe i struja. A to je jedan od osnovnih načina za borbu protiv koronavirusa - dezinfekcija ruku, površina gde se boravi, okolnih kuća...", objašnjava Tasić Kneževićeva.

Pogođene su romske porodice, takođe, navodi gošća Jutarnjeg programa i kad je u pitanju onlajn nastava jer u tim naseljima nema interneta i pametnih uređaja.

"Tu su pomogli pedagoški asistenti koji su odlazili u naselja i pomagali deci da savladaju školski program", navodi Tasić Kneževićeva.

Govoreći o imunizaciji Roma ocenjuje da će interesovanje biti dobro, ali da im je potrebno objasniti šta znači vakcina.

"Samo je bitno da se ljudima objasni da ta vakcina nije bauk, ali naravno, svako ima pravo da odluči da li će se vakcinisati ili ne, to je osnovno ljudsko pravo i na to pravo ne treba niko da kažemo, da utiče, ali je potrebno objasniti ljudima i dati mogućnost da neko izabere. Ako im se ne da mogućnost neko ne može ni da izabere to", ističe Tasić Kneževićeva.

Za ekonomsko osnaživanje Romkinja, navodi da je ono izuzetno otežano što zbog pandemije što zbog, kako kaže, predrasuda koje vladaju.

"Otežano je dodatno zbog pandemije, ali generalno je otežano zapošljavanje Romkinja, zato što postoji jedna diskriminacija - kada Romkinja dođe da traži posao obično misle da će da rodi jedno 20-oro dece, da će večito biti na trudničkom bolovanju, što nije slučaj", objašnjava Tasić Kneževićeva.

Govoreći o Danu Roma, gošća Jutarnjeg programa navodi da će on biti obeležen 8. aprila svečanom akademijom koja će biti posvećena Romima koji su svet učinili boljim mestom.

"Kultura je alfa i omega jednog društva. Romi koji su učinili svet boljim mestom su Romi koji su bili u umetnosti i Romi koji su, da kažem, bili naučnici. Malo njih zna da je na primer Jul Briner bio Rom", navodi Tasić Kneževićeva.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво