Čitaj mi!

Da li je epidemija koronavirusa ugrozila redovnu imunizaciju

Vakcina protiv korone za sada nije obavezna, ali vakcine protiv određenih opasnih zaraznih bolesti već dugo su u kalendaru obavezne imunizacije. Protiv hepatitisa B, tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize. Obavezna je i MMR vakcina - protiv morbila, rubeola i zaušaka. Da li je epidemija korone usporila redovan proces imunizacije, i da li treba strahovati od novih epidemija?

Za sada, deca uče od kuće i kod kuće. Ali, svi se nadaju, da će u novoj školskoj godini korona biti pod kontrolom, a oni u klupama. Polazak u školu najviše raduje đake prvake. U ovom trenutku, obavljaju se pregledi za upis u prvi razred, a za to je neophodna i potvrda o redovnoj imunizaciji.

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović podseća da su četiri vakcine potrebne da se njihov program primeni pre polaska u školu.

"Ja bi htela da istaknem da se na svim punktovima u domovima zdravlja, u savetovalištima za zdravu decu, poštuju protivepidemijske mere, da ne bi trebalo da postoji strah od infekcije ili bilo kakav rizik po dete. Rizik je daleko veći ukoliko dete ne dođe i ne primi vakcinu. Stari epidemiolozi kažu, sve ono što ne nađe vakcina, nađe bolest", upozorava Jovanovićeva.

Procenat vakcinisane dece u prošloj godini, Institut "Batut" imaće u drugoj polovini aprila.

U domovima zdravlja u Kraljevu i Užicu zadovoljni su odzivom, dok u nadležnoj inspekciji saopštavaju da su prošle godine prekršajne prijave podneli u čak 16 okruga, a najviše protiv roditelja u - Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Šapcu.

Koliki je odziv u Kraljevu i Užicu 

Novka Garabinović Vukašinović, pedijatar i načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece u Užicu, navodi da imaju obuhvat vakcinacijom protiv morbila 97, 98 odsto.

Mirko Cimbaljević, roditelj iz Kraljeva, kaže da je njegovo dete primilo vakcinu i da nisu uopšte imali dileme.

Nataša Milenković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta u Kraljevu, kaže da se beleži preko 92 odsto u drugoj godini života, i 90 odsto u sedmoj.

"Savetovališta rade svakodnevno pre podne, deca dolaze po pozivu na redovne vakcinacije", navodi Milenković.

Garabinović Vukašinovićeva ističe da su sporna samo deca koju roditelji ne žele da vakcinišu, ali da se to može nabrojati na prste jedne ruke.

"Oni se ne vakcinišu nijednom vakcinom. To je taj antivakcinalni lobi, postave vam 35 pitanja, da im sve napismeno date, medicinu na dlanu, da im sve garantujete sve", dodaje Garabinović Vukašinovićeva.

Kakva je kaznena politika 

Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove navodi da je 2019. i 2020. godine ukupno podneto više od 230 prekršajnih prijava protiv roditelja, odnosno staratelja.

"Kaznena politika je pooštrena prošle godine. Novčani iznos kazne za staraoca, roditelja, je od 50 do 150.000 dinara", dodaje Stamenković.

Još nema podataka koliko je i da li je epidemija korone ugrozila redovnu imunizaciju.

Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije SZO u Srbiji, kaže da je u nekim državama taj pad bio relativno veliki, čak do 30 i više odsto.

"Ne bih izdvajao pojedine države, ali smanjenje vakcinacije jeste globalni problem", napominje Ivanuša.

Epidemija u Srbiji koju su mnogi zaboravili 

Mnogi još nisu zaboravili poslednju epidemiju malih boginja kod nas, koja je trajala od decembra 2017. do juna 2019. godine.

Obolelo je 5.800 ljudi, a preminulo 15. Posle toga, obuhvat imunizacijom MMR vakcinom za decu u drugoj godini bio je 88 procenata, a gotovo 92 odsto za decu pre polaska u školu.

Želja je da se taj procenat dostigne, ali i da obuhvat bude 95 odsto, jer se time obezbeđuje kolektivni imunitet i sprečava širenje malih boginja. Ove godine, u januaru, zabeležen je jedan slučaj obolevanja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">