Читај ми!

Pritvor u Pirotu čeka na konačnu presudu o svojoj sudbini

U maju prošle godine Uprava za izvršenje krivičnih sankcija donela je odluku o privremenom prestanku rada pritvora u Pirotu. Od tada se pritvorenici šalju u Niš, uprkos protivljenju sudova, tužilaštva, advokata i lokalne samouprave Pirota. Još nema konačne odluke o sudbini pritvora koji je osnovan pre više od 120 godina.

Pirotski sudovi i tužilaštva sa pritvorom dele dvorište. Zato je donedavno bilo dovoljno samo nekoliko minuta da pritvorenici budu dovedeni na saslušanje ili suđenje.

Od maja prošle godine, u pratnji policije prelaze i po nekoliko stotina kilometara. U lokalnoj samoupravi smatraju da to drastično povećava troškove suđenja i nije u interesu pravde. 

"Odvođenje do Niša košta 5.600 dinara. Ukoliko je potrebna medicinska pratnja, to dodatno poskupljuje postupak. Sa druge strane to u rokovima ometa tužioca i sudije. Može da ugrozi i predmete, i ljudska prava pritvorenika, a to opet dovodi do komplikovanja postupka", rekao je Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.

U Višem sudu ističu da se pritvori određuju bez problema, a pritvorenici, na osnovu privremene odluke Ministarstva pravde upućuju u Niš. Sudije, ali i Zajednica pirotskih advokata smatraju nije dobro zatvarati instituciju koja postoji već 120 godina.

"Pirot je jedini grad u Republici Srbiji koji ima Viši sud, a nema Okružni zatvor, niti pritvorsku jedinicu. Tome treba dodati i blizinu granice. Tu je velika frekvencija ljudi i postojanje mogućnosti raznih pokušaja izvršenja krivičnih dela", kaže Slavoljub Stanković, predsednik Zajednice advokata Pirota.

Pre nekoliko dana odavde je iseljen i kompletan inventar, a zaposleni su, kako nezvanično saznajemo, raspoređeni u Niš i Leskovac.

U Ministarstvu pravde nisu želeli da komentarišu do kada pritvor neće raditi. U kratkom saopštenju navode da u ovom trenutku ne postoji odluka da se zatvori pritvorska jedinica u Pirotu.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво