Читај ми!

I vinova loza ima ožiljke, zašto vinogradari podižu zasade na nekoliko parcela

Vinogradari će ovih dana završiti najvažniji zimski posao u zasadima - rezidbu vinove loze. Zahtevnu, posebno u vinogradima centralne Srbije, koje je prošlog maja u nekoliko navrata zasuo grad.

Ove zime rezidba je zahtevala iskusne radnike. Posledice nevremena i dalje su vidljive, pa sa loze treba delove odstraniti, kako bi se pripremila za rod sledeće godine.

"Te delove gde su ožiljci od grada napada bolest. I tu ima vrlo malo roda, jer mi bismo ovde trebali da ostavimo sedam, osam, devet okaca, da savijemo luk kao što je ovaj prošlogodišnji. Međutim, ne smemo to da uradimo. Samo ostavljamo kondir sa dva okca koji će da rodi dva tri grozda, umesto da rodi 15, 16 grozdova", kaže Dragomir Rajković, vinogradar iz Gornjeg Zleginja kod Aleksandrovca.

Zbog ovakvih problema proizvođači koji žive od grožđa, sade vinograde na više lokacija, kako bi u slučaju vremenskih nepogoda delimično izbegli štetu.

To nije slučaj sa zasadom Milomira Milosavljevića iz Bučja. Njegov vinograd prostire se na 4 hektara, ali je srećom šteta zaobišla jedan deo. Zato je posao iziskivao posebnu brigu o svakom čokotu.

"Sledi jedno da kažemo zimsko prskanje, ali to treba temperatura da bude 10 do 15 stepeni jedno dva dana, a to radimo na bazi bakra i sumpora", priča Milomir Milosavljević, vinogradar iz Bučja kod Trstenika.

Za vinogradare nema pauze. Kratko vreme do listanja iskoristiće za pripremu podruma i flaširanje starog vina koje u Milomirovom slučaju, potražuju i kupci s druge strane Atlanskog Okeana.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво