Читај ми!

USPRS poziva da se isplate dugovanja zaposlenima u prosveti

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) pozvala je Vladu Srbije da isplati dugovanja zaposlenima na minimalacu, kao i prosvetarima koji drže nastavu učenicima koji imaju posebne potrebe.

Sa konferencije za medije koja je održana ispred zgrade Vlade Srbije naveli su da trećini od 110.000 zaposlenih na minimalcu vlada duguje, na ime toplog obroka i regresa u proseku po 300.000 dinara.

"Naši pomoćni radnici, tetkice i admnistrativni radnici, svi koji su na minimalnoj zaradi mogu da tuže državu za regres i topli obrok", rekla je predsednica USPRS Jasna Janković i dodala da na to imaju pravo, bez obzira kom sindikatu pripadaju.

Kako je navedeno danas, uprkos pozivima Unije, nije se krenulo sa isplatama tih dugova, pa pokrenuto je oko 500 sudskih postupaka i poručuju da je bolje, kako kažu, da država taj dug po kolektivnom ugovoru plati nego da preko suda on bude naplaćen u iznosu znatno uvećanom za advokatske troškove, jer kako navodde

Predstavnici sindikata koji okuplja 30.000 zaposlenih u 800 škola rekli su da postoji raspoloženje zaposlenih u prosveti da tuže državu.

Oni su takođe skrenili pažnju na dugovanje države prosvetarima koji rade po individualnim obrazovnim planovima (IOP) 1 i 2 , za sumu od 10 posto uvećanja plate u poslednje tri godine.

Umesto razgovora na koje su pozivali kako bi se ovaj problem rešio, kako je navedeno, dobili su, kažu, uredbu Ministarstva prosvete kojim je to pravo ukinuto.

"Sada svi oni koji su po IOP-u radili unazad tri godine mogu da tuže državu. A njih je na hiljade i to će sigurno da se desi", rekla je predsednica USPRS Jasna Janković.

Predstavnici USPRS izneli su da procenu da ukupan dug po ovom osnovu iznosi oko 140 miliona evra, i pozvali da do isplate dođe pre suda, jer će, upozoravaju posle dug biti veći.

Kako je rečeno, danas je Ustavnom sudu podnet zahtev da preispita zakonitost akta ministarstva prosvete koji je dodatak od 10 procenata na plate ukinut.

Unija je saopštila i da su direktori škole nedavno dobili dopis ministarstva da se računi plaćaju putem asignacije što će značiti da će lokalna samouprava umesto škola direktno plaćati račune za struju vodu i grejanje.

Tvrde da je reč o prevari kako bi se novac od koga bi zaposleni mogli da se naplati posle uspeha na sudu skloni sa računa.

Govoreći o predlogu Strategije obrazovanja koja će važiti od 2030. godine oni su istakli da ni ciljevi dosadašnje strategije nisu ispunjeni, pa da sumnjaju da će nova strategija popraviti stanje u obrazovnom sistemu.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара