Читај ми!

Kako je izgradnja nadvožnjaka otežala život meštana Golubinaca i koga krive za to

Izgradnja brze pruge i novog putnog nadvožnjaka na deonici državnog puta Golubinci–Stara Pazova usporila je i otežala život za oko 4.000 meštana Golubinaca, koji tvrde da su zbog nepripremljenih alternativnih puteva odsečeni od sveta. Obratili su se za pomoć, jer teže dolaze do posla i škole, ali i Hitne pomoći u Staroj Pazovi.

Žitelji Golubinaca svakoga dana zbog izgradnje nadvožnjaka rizično prelaze prugu, a vozači koriste alternativni pravac koji je tri puta duži.

Meštani kažu da im je važno da se saobraćajnice grade, ali da im odlazak do lekara, posla i škole u Staroj Pazovi stvara velike probleme, ne samo zbog troškova i gubitka vremena, već i zbog bezbednosti na trošnom putu.

"Želim prvo da se zahvalim 'Železnici Srbije' koja nam pravi nadvožnjak, a naša opština nije u stanju da nam napravi jedan poljski put koji je javno obećala. Mi smo u doba korone ostali uskraćeni za Hitnu pomoć, za policiju, za vatrogasce", kaže Stevica Beljin iz Golubinaca.

Gvozden Grubačević iz Golubinaca ističe da je zvao Hitnu pomoć, ali da ona nije mogla da se odazove, jer nema pristup selu. "Loš je put, poljskim putem ne mogu da se kreću. Ja sam sam na svoju ruku vozio ujaka prvo za Staru Pazovu, iz Stare Pazove u Novu Pazovu, a posle na Urgentni da bih spasao njega", dodaje Grubačević.

Mnogi meštani koriste takozvani letnji put kroz njive, jer je znatno kraći, iako je često zbog kiše i blata neprohodan. Kažu da su im u lokalnoj samoupravi obećali da će ovaj pravac biti asfaltiran i da su ogorčeni, jer radovi nisu na pomolu.

"Obećanje nije ispunjeno, videli smo da radovi ni ne počinju. Građani su se organizovali, organizovala su se dva skupa jedan u Golubincima, drugi u Staroj Pazovi, gde su građani Stare i Nove Pazove dočekali svoje komšije u znak solidarnosti i zajedno su simbolično prešli tu prugu peške", objašnjava Branislav Uzelac, odbornik u SO Stara Pazova iz Golubinaca.

U Opštini Stara Pazova, rekli su nam da su skupovi politizovani i da je izmena režima saobraćaja u skladu sa propisanim rešenjem državnih institucija i da je nadležni izvođač radova "Železnica Srbije". Građani, međutim, tvrde da su iznevereni, jer su im dali svoj glas i da im je samo važno da im se olakša život.

"Vozim dvoje dece u Staru Pazovu u školu, jer u Golubincima nema celodnevni boravak, supruga radi u Novoj Pazovi, tako da je jedno 30 kilometara uvećan put, troškovi su veći, niko neće da nadoknadi te troškove", naglašava Igor Uhelji iz Golubinaca.

U "Železnici Srbije" kažu da razumeju probleme građana i da će radovi biti završeni 1. jula kada je i planirano.

"Svesni smo i znamo da je to nešto duži put za stanovnike i jednog i drugog mesta, da to malo produžava putovanje, ali jednostavno, sama činjenica da se gradi objekat koji je preko 300 metara dugačak, nije omogućavao nikakvu drugu varijantu, nikakvu drugu mogućnost da se bilo kakva vrsta saobraćaja ovde omogući, a da se radovi odvijaju i u roku i da se odvijaju nesmetano", navodi Nenad Stanisavljević, pi-ar "Infrastrukture železnice Srbije".

Kada će, međutim, biti urađen i obećani kraći put u opštinskoj upravi nismo dobili odgovor. Dok radovi traju i lokalni prevoz je, kažu meštani, bitno redukovan.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије