Читај ми!

Parastosi u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici na godišnjicu pogroma – porodice žrtava čekaju pravdu

U Kosovskoj Mitrovici i Gračanici parastosima je obeležena godišnjica stradanja Srba u martovskom pogromu 2004. godine, sa kojih je poručeno da porodice stradalih i svi Srbi na Kosovu i Metohiji i šire čekaju na pravdu i imena inspiratora i organizatora nasilja. Moramo da pamtimo 17. mart zato što je taj dan već odavno prisajedinjen kolektivnom sećanju našeg stradanja od Jadovna, Jasenovca do stradanja u NATO agresiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

U Kosovskoj Mitrovici je kod spomenika "Beli anđeo" i na mestima gde su ubijeni Jana Tučev i Borivoje Spasojević, položeno cveće i zapaljene su sveće.

Cveće je položeno kod obeliska "Mising" u Gračanici, na kojem su slike i imena nestalih i stradalih Srba tokom sukoba na KiM.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da do današnjeg dana postoje samo imena žrtava, dok počinioci nisu otkriveni.

"Verujemo da se ovakav genocid nikada više neće dogoditi i duboko sam ubeđen da će ove zločince stići i božija i ovozemaljska kazna", rekao je Rakić u Kosovskoj Mitrovici.

U Gračanici je otvorena likovna kolonija "Jesen u Prizrenu".

Istaknuti slikari su i ove godine stvarali i ostavili vredna umetnička dela inspirisana Prizrenom, Svetim Arhangelima, Gračanicom i njegovim nasleđem i ličnostima koje su obeležile kulturnu i duhovnu istoriju Kosova i Metohije.

"Uvek trebamo da se sabiramo oko lepote, i koliko god da je teško i ovaj dan pomena na žrtve i stradalih, toliko je slatka i lepa ova pobeda lepote koja nam svedoči taj ponovni susret sa svima sa kojima smo se privremeno rastali u raju sladosti našeg vaskrslog Gospoda. I neka bi ova pobeda lepote i kulture bila još jedna od svedočanstva vaskrsenja Hristovog", poručio je iguman Ilarion na otvaranju izložbe.

Petković: 17. mart prisajedinjen kolektivnom sećanju stradanja

Na Akademiji u Gračanici posvećenoj stradanju Srba u martovskom pogromu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je podsetio da 17 godina gotovo da niko nije odgovarao za taj strašan zločin, "da nije bilo nijedne krivične prijave niti presude za 60.000 Albanaca koji su krenuli da zauvek proteraju srpski narod sa prostora Kosova i Metohije".

"Moramo da pamtimo 17. mart zato što je taj dan već odavno prisajedinjen kolektivnom sećanju svog našeg mučeničkog stradanja od Jadovna, Jasenovca do stradanja u NATO agresiji. Zato je važno da pamtimo i da se sećamo i da slavimo naše žrtve i našem mučenike i zbog toga sam ponosan što danas sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu obeležavamo i ‘Oluju’ i pogrom i stradanje u NATO bombardovanju", rekao je Petković.

"Obeležavamo sve one dane i događaje i ne stidimo se naših žrtava i ne stidimo se da kažemo da su stradali od ruke bezumnika samo zato što su bili Srbi i da nam se 17. mart više nikada ne ponovi. Zato je važno da ga se sećamo ali je važna i opomena predsednika Republike Srbije koji je jasno rekao svom narodu da se više nikada pogrom i oluja neće desiti. Danas imamo snažnu državu Srbiju koja stoji uz svoj narod i koja se bori za svoj narod", dodao je Petković.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара