Čitaj mi!

Vučić: Srbija neće dozvoliti da se ponovi pogrom

Pre tačno 17 godina na KiM je počinjen pogrom, a pogrom prevazilazi sve ostale zločine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju Dana sećanja na martovski pogrom. Srbija danas nije slaba, ne preti ali i ne zaboravlja, i neće dopustiti da se 17. mart ponovi, istakao je predsednik.

Aleksandar Vučić je u Narodnom pozorištu rekao da, možda postoji vreme u kojem je Srbija bila nemoćna da spreči nepravdu, ali da ne sme da postoji vreme u kojem bismo propustili da se protiv nepravde pobunimo.

Istakao je da za pogrom ne može da postoji pitanje "zašto?", jer je nepotrebno i ne može da postoji razlog za obračun s čitavim narodom, za odmazdu protiv onih koji su drugačije vere i nacije.

Rekao je da se organizovano nasilje dogodilo pred očima međunarodne zajednice i da je učestvovalo više od 60.000 Albanaca. Kako je dodao, oni su svesno bili upućeni na Srbe.

"Paljenje kuća, uništavanje crkava preciznije od svega govori o namerama", naveo je Vučić i dodao da, ne samo da nije trebalo da bude Srba, nego nije trebalo da postoji bilo šta čemu bi mogli da se vrate.

"Ognjem i mačem, tako je trebalo da se završi sa Srbima na Kim", rekao je Vučić.

Dodao je da je Zlatibor Trajković živ zapaljen ispred škole u Kosovu Polju kao primer i opomena da na KiM za Srbe postoji samo vatra.

Ne pamtiti – to bi takođe bio zločin

Vučić je rekao da bi bio zločin i kada se stvari ne bi nazvale pravim imenom. Ne pamtiti, to bi isto bio zločin.

"Mi na njega nismo spremni", rekao je Vučić i naveo da nećemo nikada zaboraviti šta se dešavalo našem narodu zbog srpskog imena i prezimena.

"Srbija 2004. nije imala ni snage ni mudrosti, ne samo da spreči pogrom, nego ni da pruži bilo kakav smislen odgovor", ukazao je predsednik.

Ističe da je lekcija zapamćena i naučena, i da Srbija sa tim znanjem danas nije slaba, da ne preti i ne zaboravlja, da je spremna za razgovor i na kompromis ali ne na konačno rešenje gde nema Srbije i srpskog naroda.

"Ne može ništa da se desi bez odgovora Srbije", rekao je i poručio da Srbija ima pravo da brine o svom narodu.

Kako ističe, to ne radi zveckajući oružjem i huškajući na krv, ali to ne znači da će Srbija dopustiti bilo kome da se 17. mart ponovi.

"Nije spremna niti će ikada biti spremna na to", ukazao i dodao: "Pravo na život ćemo uvek braniti".

"Kao što nikog ne teramo, ne dozvoljavamo ni Srbe da proteraju", rekao je predsednik Srbije.

Obaveza da ne dozvolimo da se zločini ponove 

Ističe da to nema veze sa ekspanzionističkom politikom, ni srpskom hegemonijom.

"Jedino što tražimo jeste da nam svi dopuste da izvršimo svoju obavezu, da primetimo i da ne dozvolimo da se zločini ponove", rekao je.

Ukazao je na to da je obaveza da se Srbija učini snažnijom i uspešnijom i da bude pobednik bez krvi, u ekonomiji, zdravstvu, sportu i obrazovanju.

"Isto to želimo i drugima", rekao je.

Naglasio je da "želimo budućnost u kojoj ćemo da pamtimo ali nećemo da se vraćamo".

Pomenuo je nobelovce koji su govorili o pogromu, Dariju Fou, Haroldu Pinteru i Bobu Dilanu.

Podsetio je i na reči Petera Handkea da je Velika Hoča mesto sa božjim blagoslovom, ali puno nesrećnih ljudi.

Kako je zaključio Vučić: "KiM nije naše breme, nego naš krst. A sa krsta se bolje nego ispod njega vidi vaskrsnuće."

Posle Vučićevog govora usledio je umetnički program koji je podsetio na stradanje Srba na Kosovu i Metohiji. 

Danas se navršava 17 godina od pogroma na Kosovu i Metohiji. U talasu organizovanog albanskog nasilja 17. marta 2004. godine – ubijeno je 19 osoba, proterano više od četiri hiljade Srba i drugih nealbanaca.

Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, zapaljeno i porušeno 39 crkava i manastira, 935 srpskih kuća i na desetine društvenih objekata.