Čitaj mi!

UST: Upotrebu "skaj" telefona propisati kao krivično delo

Udruženje sudija i tužilaca Srbije podržalo je inicijativu ministra unutrašnjih poslova da se zakonom propiše kao novo krivično delo upotreba takozvanih "skaj"telefona, koje prilikom izvršenja krivičnih dela koristila i organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Na ovaj način bi se, kako smatra predsednik UST Nenad Stefanović, izvršio dodatni pritisak na osobe iz kriminognih sredina jer, prema dosadašnjoj praksi, upravo te osobe najčešće koriste "skaj" telefone, odnosno telefone sa računarskim programom koji onemogućava ili otežava prisluškivanje i praćenje, sve u cilju izbegavanja krivične odgovornosti ili opstruiranja dokaznog postupka.

Zbog toga udruženje predlaže da se kao radnja izvršenja novog krivičnog dela propiše: "upotreba uređaja za komunikaciju sa računarskim programom koji onemogućava ili otežava primenu zakonom propisanih posebnih dokaznih radnji, radi izvršenja, pripremanja ili podstrekavanja na izvršenje krivičnog dela".

Ovo delo bi, prema predlogu, imalo kvalifikovani oblik kada se radi o izvršenju, pripremanju ili podstrekavanju na izvršenje krivičnih dela za koje je propisana doživotna kazna zatvora.

Zakon bi trebalo da propiše i obavezno oduzimanje i uništavanje ''skaj'' telefona.

Stefanović je ukazao da postoji potreba da se krivično zakonodavstvo upodobi sa realnim stanjem na polju komunikacije.

Na ovaj način bi se, kako navodi, u značajnoj meri učinioci odvratili od upotrebe ove vrste komunikacije za izvršenje, pripremanje ili podstrekavanje na vršenje najtežih krivičnih dela.

Zbog toga je UST predložilo Ministarstvu pravde da Radnoj grupi za izmenu Krivicnog zakonika zvanično uputi zahtev da počne sa analizom pravnog okvira i normativnih uslova za uvođenje novog krivičnog dela.

"Skaj telefone koristili pripadnici grupe Belivuka"

"Skaj" telefone, kako je do sada utvrđeno u istrazi, koristili su pripadnici grupe Belivuka i Miljkovića, ali su nadležni organi uspeli da im uđu u trag, odnosno da "provale" njihovu komunikaciju i poruke, što će im poslužiti kao dokaz u sudskom postupku.

Ministar unutrašnih poslova Aleksandar Vulin izjavio je pre dva dana da je policija do sada zaplenila 44 "skaj" telefona u kojima se nalazi veliki broj podataka, fotografija, poruka...

Na konferenciji za novinare nakon Saveta za nacionalnu Bezbednost predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je deo dokaza protiv ove grupe pribavljen tako što je pozajmljena oprema pomoću koje su policajci uspeli da dođu do sadržaja iz telefona koji su imali poseban zaštićeni sistem - "Skaj".

Takozvani "skaj" telefoni su zapravo mobilni aparati nekoliko proizvođača u koje se instalira specijalan progrmam "Skaj", sa čipovima otpornim na neovlašćenu upotrebu i najstrožim bezbednosnim standardima, a koji se, kako tvrdi proizvođač, ne može hakovati.

Kompanija SKY ECC, na primer tvrdi da je njena platforma izgrađena na bezbednosnim principima "nuta-poverenja", tako da svaki zahtev pristup pretpostavlja kao kršenje i verifikuje ga primenom višeslojne zaštite da bi se zaštitile poruke korisnika.

"Sve SKY ECC komunikacije šifruju se kroz privatne tunele putem privatnih distribuiranih mreža. Sve poruke su šifrovane najvišim nivoom šifrovanja, 521-bitnom kriptografijom eliptične krive i enkripcijom od kraja do kraja (end to end)", navodi se u saopštenju ove kompanije izdatom 9. marta, povodom navoda da su belgijske i holandske vlasti provalile i hakovale tu platformu i šifrovani komunikacioni softver SKY ECC.

Ta platforma je ove tvrdnje u potpunosti odbacila kao netačne, napominjući da su u pitanju bile lažne aplikacije za takozvani "fišing".

"Ta aplikacija je lažno oznacena kao SKY ECC, nelegalno kreirana, modifikovana i bočno učitana na nesigurne uređaje, a sigurnosne funkcije ovlašćenih SKY ECC telefona eliminisane su na tim lažnim uređajima koji su potom prodavani neovlašćenim kanalima", navodi kompanija SKY ECC. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">