Читај ми!

Velike kompanije imaju i veliku odgovornost - kako poslovati i ne ugrožavati prirodu

Velike kompanije imaju veliku odgovornost da posluju na način da ne ugrožavaju prirodu, ne zagađuju životnu sredinu, pomažu lokalne zajednice. To je poruka skupa u organizaciji Foruma za odgovorno poslovanje koji najavljuje osnivanje kluba malih i srednjih preduzeća radi unapređenja održivog poslovanja i promovisanja dobročinstva.

U Srbiji oko pola miliona ljudi živi ispod linije siromaštva i mnogi od njih se oslanjaju na donacije hrane. Istovremeno godišnje se baci 250.000 tona hrane, koja bi mogla da se iskoristi umesto što kao otpad zagađuje životnu sredinu.

"Radimo sa partnerima iz koalicije za dobročinstvo kako bi stvorili bolje okruženje za davanje. Analize pokazuju da ukidanje PDV-a na donacije hrane u Srbiji može da obezbedi skoro 1,2 miliona dodatnih obroka godišnje u narodnim kuhinjama", kaže Šenli Pinčoti, v.d. direktora misije USAID u Srbiji.

Za dostizanje svih 17 ciljeva održivog razvoja do 2030. godine, među kojima su svet bez gladi i siromaštva, čista životna sredina i energija, održiva potrošnja i proizvodnja, neophodna je saradnja državnih institucija, poslovne zajednice i celog društva.

"Dobro zdravlje se mora visoko vrednovati, čista životna sredina takođe i to sve kao preduslovi ne samo za održiv razvoj društva već i za kvalitetno funkcionisanje privrednih subjekata, preduzeća", ističe prof. Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica predsednice Vlade Srbije za agendu 2030.

Neven Marinović, izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje navodi da ako hoćete da izvozite u EU ili da sarađujete sa nekim firmama vi morate da imate neke standarde i ekološke i u odnosu prema zaposlenima i u odnosu prema društvu šire.

"Odnos prema ljudima, dakle ne samo na neki način da obezbedimo bezbednu radnu okolinu nego i da okolina bude na neki način inkluzivna sa jednakim mogućnostima za sve", izjavio je Dejan Turk, predsednik Foruma za odgovorno poslovanje.

Na konferenciji Foruma za odgovorno poslovanje dodeljene su nagrade kompanijama za doniranje hrane najugroženijima, kao i pojedincima, kompanijama i organizacijama koji su se istakli u volontiranju tokom protekle godine.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво