Читај ми!

Dame u uniformi u kriznim situacijama, šta rade kada se završi radno vreme

Na Dan žena o svom poslu i šta rade kada skinu uniformu govore za RTS vodnik policije Branislava Pešić i Ana Ilić, vatrogasac-spasilac iz Vatrogasno-spasilačke brigade Niš.

Pripadnica Četvrte čete Prvog operativnog bataljona Posebnih jedinica policije Policijske brigade Branislava Pešić rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je policijska brigada jedinica koja se bavi održavanjem javnog reda i mira, sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama, kao i na ostalim javnim skupovima.

Prema njenim rečima, brigada obavlja i visokorizične poslove na terotriji prestonice kao i na teritoriji Republike. 

"Moja uloga se ne razlikuje od uloga kolega, mogu ponosno da kažem da ravnopravno stojim, rame uz rame sa kolegama i nema odvajanja poslova na muški i ženski", rekla je Pešićeva.

Vatrogasac spasilac Ana Ilić je bila pre zaposlenja član dobrovoljnog vatrogasnog društva i četo je boravila u vatrogasnom domu, družila se sa vatrogascima, išli sa njima na teren kada su šumski požari.

"Jednom prilikom me je neko pitao da li bih želela da budem vatrogasac spasilac i ja u tom trenutku nisam imala dilemu, mislim da je to bio neki okidač i prvom prilikom sam konkurisala", ispričala je Ilićeva.

Branislava je majka dvoje dece a suprug joj je kolega. "Majka sam osmogodišnjeg sina i trogodišnje ćerke. Poziv policajca je specifičan, posebno žene u uniformi i važno je da kraj sebe imamo partnera koji će da nam da podršku u obavljanju tih poslova, kao i razumevanje za neredovnost u radu, prekovremeni rad i rad noću", istakla je Pešićeva.

Ona kaže da suprug radi u posebnoj jedinici, samo se ta jedinica bavi različitim poslovima u odnosu na njene i često razgovaraju i razmenjuju iskustva o jedinici.

Opasnost na poslu i čar uniforme 

Govoreći o opasnosti na poslu, Ana Ilić kaže da je opasnost uvek prisutna.

Objašnjava situaciju da kada dođe do požara, najvažnije je da ne paničite, ako ste u blizini požara u nekom prostoru treba da brzo napustite prostoriju, u pognutom položaju i da izbegnete dim koji je u gornjim delovima prostorije, zatvorite vrata za sobom da se požar ne bi proširio i pozvite što pre vatrogasce.

Branislava Pešić je 10 godina u policiji, kroz ljubav prema policiji usavršila se i ima zvanje diplomiranog ekonomiste. "Kao lepši pol bolje utičemo na građane i samo nošenje uniforme daje čar samoj uniformi i predstavljanju države", smatra ona.

Slobodno vreme 

Ana Ilić se bavi i dizanjem trgova, aktuelni je šampion države i u poslu joj to znači jer je oprema teška, a kada krenete na intervenciju "teži ste za 40 kilograma".

"Potrebna je kondicija, brzina i spretnost", podvlači Ana.

Kada se završi radno vreme, Ana se "baca" na učenje jer želi da diplomira a voli i prirodu.

Branislava Pešić se posle skidanja opreme vraća redovnim obavezama, zagrljaju dece, domaćim zadacima, barbikama i fudbalu, a nađe se vreme za treniranje i prijatelje.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво