Čitaj mi!

HNV: Zahtev Vučiću da hrvatski jezik bude službeni u Somboru, Apatinu, Baču i AP Vojvodini

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić uputila je službeni zahtev predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem se traži uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu u gradu Somboru, opštinama Apatin i Bač i na području cele Autonomne Pokrajine Vojvodine, navodi se u saopštenju HNV-a.

"Ohrabrena primenom načela pozitivne diskriminacije na poslednjoj sednici Skupštine Grada Subotice, kod izglasavanja izmena koje će jednoj manjinskoj zajednici omogućiti presedan službene upotrebe jezika kada to zakon izričito ne traži, hrvatska zajednica pozdravlja buduće inicijative predstavnika vlasti u ostvarenju istih prava u mestima u kojima u sličnom ili većem postotku žive Hrvati", istakla je Jasna Vojnić.

Reč je, kako je navela, o gradu Somboru (8,39 %), opštinama Apatin (10,42 %) i Bač (8,39 %), kao i području cele AP Vojvodine.

U saopštenju je ocenjeno da takav presedan primene načela pozitivne diskriminacije predstavlja "korak napred prema novoj svesti u kojoj niži postoci više nisu razlog zanemarivanja, već mesto dokazivanja zrelosti društva".

HNV unapred pozdravlja buduće napore u afirmisanju položaja šokačkih i bunjevačkih Hrvata.

Zahtev je, osim predsedniku Vučiću, upućen i gradu Somboru, kao i opštinama Apatin i Bač, ističe se u saopštenju Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">