Читај ми!

Zoran Ilić više od 20 puta osuđen na zatvor zbog sviranja na ulici, kako su ga građani spasili kazne

Umalo da beogradski ulični svirač Zoran Ilić, poznatiji kao Tambura, završi u zatvoru. Saznali smo za to kada je poziv za izdržavanje zatvorske kazne objavio na Tviteru. Prijatelji su mu pomogli da se i ovaj put izvuče i ne plati kaznu zbog nedopuštenog sviranja na ulici. Razgovarali smo i sa njim i sa komunalnom milicijom u čemu je problem.

Duže od decenije njegovi tonovi ispunjavaju centar Beograda. Neko nagradi talenat, neko samo prođe. Sviranje mu je jedini izvor prihoda. Tako zarađuje za hranu i stanarinu. Ali, skoro se našao u problemu.

"Ja sam do 2015. godine na najboljim mestima u Knez Mhailovoj svirao, deset godina sam bio svirač, svaki dan sam svirao, pošto živim od toga. Do prošle godine u februaru sam svirao", kaže Zoran Ilić.

Tada je počeo da dobija prijave. Ulični svirač mora da ima dozvolu za sviranje od nadležnog gradskog sekretarijata. Ako je nema, komunalna milicija ima pravo da mu napiše kaznu.

"Taj zahtev mora da sadrži tačnu lokaciju, vreme izvođenja, vremenski interval kad se izvodi, sadržaj kog je tipa i koji izvode. Prvo proveravamo da li neko ima dozvolu, ako nema kazna je 10.000 dinara. Takođe, proveravamo i ako ima dozvolu, da li poštuje ono što je u njoj napisano, tj. da li u dozovli piše jedna lokacija, a on svira na drugoj ili piše jedna gitara, a on svira na drugoj", navodi navodi Nenad Lakić, šef odseka operativnog centra Komunalne milicije.

Čuveni Tambura na poslednjem konkursu nije dobio dozvolu. Tvrdi da postoji lični sukob sa Komisijom i da je to razlog što nije prošao konkurs. Iz Sekretarijata o ovom slučaju nisu hteli su da govore za Beogradsku hroniku.

"Imam 143 prekršajne prijave, 23 puta sam osuđen na po 10 dana zatvora zato što sviram", kaže Zoran.

Iako nema dozvolu, Zoran i dalje svira. A da se njegova muzika Beograđanima sviđa, dokaz je i to što su u roku od dva sata na društvenim mrežama prikupili novac za kaznu kako bi ga spasili zatvora.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво