Čitaj mi!

Besplatni udžbenici fondacije “Alek Kavčić“ sada dostupni svoj deci, štampa dva dinara po strani

Besplatni udžbenici za prvi i drugi razred osnovne škole su dostupni na sajtu Fondacije Alek Kavčić. Udžbenici su odobreni od Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja. Dozvoljena je i distribucija i umnožavanje. Za nekoliko dana na sajtu će biti objavljeni i kompleti udžbenika za peti i šesti razred.

Kako obećava osnivač fondacije profesor Aleksandar Kavčić, đacima od prvog do osmog razreda u PDF formatu će na raspolaganju da bude 70 odsto udžbenika koji imaju odobrenje Ministarstva prosvete za upotrebu u nastavi u sledećoj školskoj godini.

Međutim, udžbenici u digitalnoj formi nisu bili dostupni svoj deci zbog lošeg interneta, nedostatka računara, skupog fotokopiranja, pa je Kavčić odlučio da knjige i štampa i dostavlja za dva dinara po stranici.

"To što su do sada udžbenici bili skupi pa su koštali pet, šest dinara po stranici, to je zato što se na njima enormno profitiralo i što se pokrivala jedna koruptivna distributivna mreža koja je uključivala čak i nastavnike koji su dobijali rabat za one udžbenike koje oni ponude", ističe prof. Aleksandar Kavčić iz Fondacije "Alek Kavčić".

Štampani udžbenici su već spremni za naručivanje i slanje od 15. marta. Posao jeste veliki.

Udžbenike treba odštampati, obezbediti njihovo skladištenje i slanje, ali smanjenjem troškova, ukidanjem kartelskog udruživanja i sa manjim profitom za štampare i izdavače, moguće je da udžbenik košta koliko i časopis na trafici, ponavlja profesor Kavčić i kaže da bi voleo i da drugi izdavači krenu tim primerom.

"Tada bi i država sa već postojećim budžetom koji ima, od šest miliona evra, mogla jednostavno da kupi knjige za sve, a ne samo za recimo 15-tak posto đaka u Srbiji koliko to sada radi država... Postoje Saveti roditelja u školama, dajte do znanja da to želite, to je sve vrlo lako ostarivo", naglašava Kavčić.

Profesor Kavčić veruje da je dokazao da je moguće da jedan udžbenik od 100 strana košta 200, umesto dosadašnjih osamstotina i više dinara.

U dogovoru sa izdavačima "Nova škola" i "Infotehnika", udžbenike će biti moguće kupiti i u knjižarama, ali po tim istim realnim cenama.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">