Čitaj mi!

Pogledajte kako je leteti helikopterom MI-35, najmoćnijim u Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije

Ekipa RTS-a imala je ekskluzivnu priliku da leti u helikopteru MI-35, koji je najmoćniji protivoklopni helikopter Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije. Osim velikih borbenih mogućnosti, ruski helikopter Mi 35, može se koristiti za potrebe traganja i spasavanja i pomoć civilnom stanovništvu.

Na vojno-civilnom aerodorumu Morava u Lađevcima, smeštena je 714. protiv oklopna helikopterska eskadrila. Decenijama je bila naoružana lakim borbenim helikopterima tipa GAMA, dok je danas eksadrila pojačana.

"MI-35 je višenamenski borbeni helikopter, prevashodno namenjen za uništavanje oklopljenih vozila, utvrđenih ciljeva, dejstvo po pešadiji, kao podrška pešadijskim jedinicama. Višenamenska komponenta ima i mogućnost traganja i spasavanja. Prevoz do 7 vojnika, kao i prevoz ranjenika sa bojišta", navodi kapetan Dino Antunović, pilot.

Kako bi prešli sa helikoptera GAMA, na helikopter MI-35, piloti su morali da idu na preobuku u Rusiju.

"U Rusiju je u početku otišlo četiri posade helikoptera. Prvih 2,5 meseca smo imali tehničku učionicu, znači teorijsku obuku, nakon toga, sledeća 2,5 meseca smo vršili letačku obuku u helikopterima. Tako smo se zadržali 4,5 meseca. Završili smo obuku 15 dana pre roka i vratili se u Srbiju", ističe major Branko Stanković, pilot.

Nabavkom helikoptera MI-35 napravljen je veliki iskorak u opremanju Vojske Srbije. Osim velikih borbenih mogućnosti, može se koristiti za potrebe traganja i spasavanja i pomoći civilnom stanovništvu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">