Čitaj mi!

Protivnici otvaranja rudnika jadarita na sastanku sa premijerkom

Predstavnici nekoliko organizacija koje se protive otvaranju rudnika jadarita otišli su na razgovor sa premijerkom Anom Brnabić, kako bi joj predali peticiju protiv tog projekta, koju je potpisalo više od 32.000 ljudi.

Potpisi su prikupljani posredstvom organizacije "Kreni – promeni", a akciju su podržali Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Odbranimo reke Stare planine i Podrinjski antikorupcijski tim, dok je sastanak organizovan uz pomoć narodnog poslanika Vladana Glišića.

U ime protivnika projekta govoriće profesorka Dragana Đorđević, koja je novinarima rekla da je reč o opasnoj tehnologiji po živi svet u plodnom delu Srbije i da će biti ugrožene reke koje se ulivaju u Drinu.

Toksini sa jalovišta raznosiće se i ulaziće u zemljište i vodotokove, što znači da će biti ugroženi oni koji ostanu da žive u okolini rudnika, rekla je Đorđevićeva.

Na pitanje da li misle da će premijerka uvažiti njihove primedbe, Đorđevićeva je rekla da je njihovo da predstave probleme, a oni koji donose odluke rešiće na kraju.

Predstavnik organizacije "Ne damo Jadar" i meštanin područja na kojem se planira rudnik Zlatko Kokanović rekao je da su građani tog kraja u okolini Loznice zabrinuti i uplašeni, da kompanija Rio Tinto, koja planira otvaranje rudnika, na njih vrši pritisak da prodaju zemlju, a da građani najviše strahuju jer se na tom području nalaze dve plavne reke.

Glišić je rekao da je sastanak organizovao jer je potreban društveni dijalog, a da je tema ozbiljna, jer se tiče moguće ekološke katastrofe.

"Potrebna nam je industrija, ali ne ako ćemo posle sve profite da bacimo na lekove", rekao je Glišić.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">