Читај ми!

Da li studenti mogu da računaju na dodatni ispitni rok

Ministarstvo prosvete preporučilo je da visokoškolske ustanove Srbije omoguće studentima dodatni ispitni rok u ovoj školskoj godini. Preporuka je doneta na zahtev Studentske konferencije akademija i visokih škola, a dopis je prosleđen i Studentskoj konferenciji Univerziteta Srbije.

Petar Bulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo je da je data preporuka fakultetima i da je na njima da se dogovore sa studentima o tome kada bi se održao dodatni ispitni rok.

"Postoji zahtev studenata prema fakultetu, onda prodekan za nastavu saziva veće za osnovnu nastavu i na veću za osnovnu nastavu se daje predlog dekanu, a on ga usvaja ili ne usvaja. Mislim da je vrlo malo slučajeva da se nije izašlo studentima u susret. Uprave fakulteta gledaju da koliko god mogu izađu u susret", objašnjava Bulat.

Navodi da mnogo rokova ima svoje prednosti ali da studente, s druge strane, na neki način relaksira u obavezama, pa se, kako kaže postavlja pitanje – da li je bolja uspešnost sa manjim brojem ispitnih rokova kada znate da kada izađete na ispit nemate alternativu, pa se potrudite i učite.

Govoreći o situaciji na Medicinskom fakultetu, navodi da je on najpoznatiji po tome što ima veliki broj rokova za studente.

"Izlazio je uvek u susret zahtevima studenata. Naši studenti imaju mnogo više rokova nego studenti na drugi fakultetima. Na drugim fakultetima postoji, da tako kažem, možda jedan stroži režim što se tiče broja ispitnih rokova, pa se onda zbog toga i otvara pitanje dodatnih rokova. Medicinskom fakultetu to nikada nije bio problem", objašnjava Bulat.

Ističe da je januarski ispitni rok bio veoma uspešan, da je podelio veliki broj desetki i da je samo jedan student pao na ispitu. 

Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, navodi za RTS da će svim fakultetima u tom gradu biti preporučeno da se sa još jednim rokom izađe studentima u susret. 

"S obzirom na pandemiju koronavirusa i to da je veći broj studenata bio zaražen i u izolaciji, mi ćemo preporučiti svim fakultetima, gde god je to moguće, da izađu studentima u susret", navodi Filipović.

Objašnjava da studenti koji su bili u izolaciji i koji nisu mogli da izađu na ispit u regularnim rokovima mogu da napišu zahtev prodekanima za nastavu.

"Mislim da će izaći u susret svi fakulteti na Univerzitetu u Kragujevcu. Mi već imamo veliki broj rokova – osam, neki fakulteti već imaju aprilski rok, ali svakako ćemo i mi kod rektorata uticati na to da se studentima izađe u susret", navodi rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Objašnjava da je nastava na fakultetima organizovana u skladu sa epidemijskom situacijom, da su studenti uglavnom imali onlajn nastavu, da su vežbe bile organizovane u manjim grupama gde je to bilo moguće, i da je januarski ispitni rok organizovan uz poštovanje svih mera. 

Ljubodrag Tanović, prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta, navodi za RTS da postoji inicijativa Studentskog parlamenta Mašinskog fakulteta da se organizuje dodatni ispitni rok.

"Mi smo uvek podržavali studente i prošle godine smo odobrili sedmi ispitni rok, ali o novom roku ćemo razgovarati nakon junskog ispitnog roka", naveo je Tanović.

Novosadski univerzitet već ima aprilski rok, a ako studenti traže još jedan, izaći će im u susret.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара