Читај ми!

Traktoristi često voze bez svetlosne signalizacije, brojke upozoravaju

Početkom marta u vreme prolećne setve očekuje se i pojačano učešće poljoprivredne mehanizacije u saobraćaju. U protekle dve godine na našim putevima dogodilo se 914 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali traktori, a poginulo je 66 traktorista.

Iako su zakonske kazne za neispravno učešće poljoprivredne mehanizacije u saobraćaju dosta velike i dalje se na našim putevima veoma često mogu videti traktori bez svetlosne signalizacije.

Ovo je posebno opasno noću i u vreme lošije vidljivosti. Da bi smanjili broj nesreća na putevima policijska uprava u Zrenjaninu često organizuje seminare sa poljoprivrednicima na temu bezbednosti u saobraćaju.

"Mi smo zahvalni policiji, jer vode računa o nama. To je osnovno. Svake godine oni organizuju edukativna predavanja koja upućuju nas da vodimo računa o saobraćaju. Dobro su došla uvek, sigurno su dobro došla znate vi kakve su naše mašine i da mi potencijalno ugrožavamo saobraćaj", kaže Vujica Kostić, Melenci.

U cilju smanjenja saobraćajnih nezgoda opština Zrenjanin je obezbedila za poljoprivredne proizvođače svetlosnu signalizaciju.

"Grad Zrenjanin i Savet za bezbednost saobraćaja su obezbedili 80 oznaka za spora vozila i 80 rotocionih svetala namenjenih za vozače traktora", navodi Mirko Petrović, član Saveta za bezbednost saobraćaja u Zrenjaninu.

Ističe da je cilj povećanje uočljivosti tih učesnika u saobraćaju i samim tim povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja.

"Između ostalog, ovo je jedan i od uslova koji oni po Zakonu o bezbednosti saobraćaja moraju da ispune", dodaje Petrović.

U Srbiji ima između 150.000 i 170.000 traktora bez zaštitne strukture od čega ih je najmanje u Vojvodini, između 10 i 20 odsto, a ostatak je u Mačvi i centralnoj Srbiji.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи