Читај ми!

Mihajlović: Nećemo dozvoliti gradnju derivacionih MHE u zaštićenim zonama

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se neće dozvoliti gradnja malih derivacionih hidroelektrana u zaštićenim zonama.

Zorana Mihajlović je, na predstavljanju 13. Sive knjige NALED-a, rekla da će uskoro biti doneta četiri zakona u oblasti rudarstva i energetike, među kojima je i Zakon o obnovljivim izvorima energije.

"Vodili smo računa i o čuvenim MHE i nećemo dozvoliti da se grade male derivacione hidroelektrane u zonama zaštite, jer one nam neće toliko obezbediti energetsku bezbednost, a možemo sačuvati životnu sredinu", poručila je Mihajlovićeva.

Dodaje da predstoje nova ulaganja u srednje i velike hidroelektrane.

"Moramo u narednom periodu korak po korak da smanjujemo proizvodnju iz termolektrana odnosno iz niskokvalitetnog lignita i to je ono što nas čeka u decenijama ispred nas", rekla je Mihajlovićeva.

Ističe da je vizija da kroz petnaestak godina imamo bar 40 odsto energije iz obnovljivih izvora, a 2050. da imamo potpuno "zelenu Srbiju".

"Prvi put Zakon o obnovljivim izvorima energije omogućiće da povećamo proizvodnju električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora", navodi ministarka.

Kaže da je uključen novi pojam aukcija, dakle konkurencije između proizvođača obnovljive energije.

"Takođe, potrošači mogu da budu i proizvođači, hoćemo da vidimo te solarne panele i na sportskim halama i na kućama i stambenim zagradama i budemo prepoznati po obnovljivim izvorima energije", navela je ministarka.

Mihajlovićeva ističe da je nacionalni cilj da se smanji potrošnja energije i da će država maksimalno pomoći građanima kroz Fond za energetsku efikasnost.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво