Читај ми!

Zašto Sivu knjigu NALEDA nazivaju "biblijom reforme"

Na godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama, NALED će predstaviti "Sivu knjigu 2021." Sto preporuka za bolje uslove poslovanja, reformske prioritete i mere za podršku privredi u uslovima pandemije, razmotriće sa stručnjacima Vlade Srbije i međunarodne zajednice.

Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu, podeća da su sa "Sivom knjigom" krenuli 2008. godine na samom početku i da je ona, kako je rekla NALEDOV legat a da im je posebno drago što je često u Parlamentu nazivaju "biblijom reforme". 

 

"Siva knjiga je važna jer smo s njom krenuli s idejom da preduzetnici, privrednici, građani u njoj definišu probleme u poslovanju, ekonomiji Srbije i da daju neka rešenja. Tako da je `Siva knjiga` upravo skup problema s kojima se privreda suočava", istakla je za JUtarnji program Bojović.

Naglasila je da se najveći broj preporuka odnosi na Ministarstvo finansija, ali i da raduje da je najveći broj preporuka iz tog sektora i rešen. Takođe, dodaje da je rešen i problem preporuka u vezi zdravstvenih knjižica, smanjenje broja uplatnih računa za plaćanje poreza i doprinosa na zarade sa 12 na jedan račun.

To je kako ističe jedan od većih uspeha na početku "Sive knjige". Dodaje i da su već napisali 268 preporuka od kojih je čak polovina rešena.

Više od 100 birokratskih procedura

Bojović objašnjava da svake godine bude više od 100 birokratskih komplikovanih procedura i da NALED probere oko 100 na koje može da da predlog ili savet kako da se one reše.

Kao poseban uspeh ističe uspostavljanje Registra poljoprivrednika da lakše podnose zahteve za dobijanje podsticaja posebno sada u pandemiji. Dodatno, preporuke koje je u prethodnoj godini NALED definisao jeste elektronski zdravstveni karton, smanjenje opterećenja zarada, kao i večna tema i preporuka parafiskali neporeski namet.

"U `Sivoj knjizi` su navedene dve velike preporuke NALEDA koje su rešene. Jedna je elektronske javne nabavke koja je krenula od ove godine i to je jedna od značajnijih reformi u domenu Ministarstva finansija.

Druga je dostava rešenja katastru putem poštanskog operatera i na novi elektronski način. To su i dve najveće promene koje su se desile tokom 2020. godine", naglasila je Bojović.

Takođe, napominje bilo je i dosta drugih rešenja kao što je donošenje Zakona o fiskalizaciji koji je preporuka NALEDA u "Sivoj knjizi" oko deset godina, zatim elektronske fakture...

Najveći problem s kojim se susreću je situacija kada nije jasno ko je nosilac neke promene.

"To su situacije kada imamo preporuke a više ministarstava treba da se sastane i da rešava. E tu se dešava da se ne zna zna šta je čija odgovornost i da niko ne preduzima liderstvo i tu može da bude najveći problem. Zbog toga smo često kroz naš rad insistirali na formiranju koordinacionih tela", objasnila je Bojović.

Specijalna nagrada RTS-u

Specijalno priznanje dobiće RTS za uspešnu zajedničku realizaciju konkursa "Magija je u rukama nastavnika" kada smo birali najbolje i najkreativnije nastavnike i profesore onlajn nastave u osnovnim i srednjim školama u vreme vanrednog stanja.

 Naglašava i da se trude da nagrade i pomognu onim ljudima koji su im najviše pomogli. Sarađuju sa RTS-om dosta dugo i RTS im,  kako je istakla pomaže da ispromovišu one preporuke i one probleme koje privreda ima i da tako zajedno utiču na donosioce odluka da stvari promene.

"U ovom slučaju Ilija Cerović je dobitnik specijalnog priznanja, pre svega zato što smo zajedno radili na konkursu `Magija u rukama nastavnika`, a drugi segment je nastava na daljinu koja je fantastično realizovana od strane RTS-a i zahvaljujući gospodinu Ceroviću", naglasila je Bojović.

Takođe, navela je da će NALED nagraditi i druge ljude koji su ispred državnih organa uspeli da se izdvoje i da pomognu privredi.

Dodala je da će nagradu dobiti i list "Danas", Aleksandar Milošević, koji je posebno izveštavao o ekonomskim reformama pogotovo u martu, aprilu i maju što je posebno značajno.

Osim njega  NALED nagrađuje i dva predstavnika državnih organa Slavica Savič državna sekretarka Ministarstva finansija i Mihailo Ivanović direktor Kancelarije za IT upravu, koji je bio prema njihovoj oceni jedan od vodećih ljudi za digitalizaciju u prošloj godini.

Takođe Naled će dodeliti i Grupno priznanje za sve ljude koji su mu pomogli i učestvovali u realizaciji projekata, poručila je Jelena Bojović.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво