Читај ми!

Za mesec dana počinje upis prvaka, šta roditelji treba da znaju

Upis dece u prvi razred počinje 1. aprila, putem portala e-Uprava, a do tada su roditelji u obavezi da odvedu dete kod pedijatra radi sistematskog pregleda. Svu ostalu dokumentaciju za upis pribavljaju škole. Početak školovanja može da se odloži za onu decu kojima je potrebna dodatna podrška. U novoj školskoj godini očekuje se više prvaka nego prethodne upisne godine. Obezbeđeni su besplatni udžbenici za decu iz socijalno ugroženih porodica.

Gostujući u Jutarnjem programu, Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, kaže da je prošle godine, zbog vanrednog stanja, upis bio odložen dva meseca.

"Ove godine je sve u skladu sa zakonom. Upis će početi 1. aprila i roditelji se već prijavljuju školama kojima teritorijalno pripadaju", ističe Pašić.

Prema njegovim rečima, u novoj školskoj godini očekuje se više prvaka nego prethodne upisne godine.

"Prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, 66.864 buduća prvaka će krenuti u novu školsku godinu. Čekamo kraj aprila, kada Zavod dostavlja podatke, tako da su to okvirni podaci", kaže pomoćnik ministra.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. To znači da počinje upis za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

"Početak školovanja može da se odloži za onu decu kojoj je potrebna dodatna podrška. To procenjuju stručni saradnici, kasnije se upućuju na komisiju", objašnjava Pašić.

Dodaje da postoje i situacije kada dete od šest do šest i po godina želi da krene prevremeno u školu. Tada se procenjuje njegova spremnosti, obično u junu, i onda se roditelji informišu da li dete može da krene u prvi razred.

Pomoćnik ministra poručuje da je poslednje dve-tri godine roditeljima ceo proces upisa dece u školu olakšan jer se jednim odlaskom u školu i upisuje deteta i ispituje spremnost deteta za školu.

Preko portala e-Uprave roditelji će imati mogućnost da izaberu termin koji je škola ponudila. Od 1. aprila zvanično kreće upis, nedelju dana pre toga škole će otvoriti slobodne termine, tako da će roditelji odlaskom na portal e-Uprave izabrati dan i vreme kada mu odgovara, zakazati i jednim odlaskom rešiti sve.

"Što se tiče dokumentacije, roditelj nije u obavezi da donese izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o završenom predškolskom obrazovanju, evidenciju o prebivalištu, sistematski pregled. Sve se povlači iz sistema. Jedino roditelji koji vode dete na pregled u privatnim lekarskim ordinacijama su u obavezi da donesu tu potvrdu", poručuje Pašić.

Dodaje da testiranje spremnosti deteta obuhvata razgovor sa psihologom i pedagogom. Reč je o standardnim procedurama i testovima koji su odabrani od organizacije stručnih društava.

Provera deteta se vrši na njegovom maternjem jeziku i proverava se intelektualni, emocionalni i socijalni status deteta, objašnjava pomoćnik ministra.

Apeluje na roditelje da dete dovedu na testiranje odmorno i zdravo, a da nije potrebno da znaju slova i da računaju.

"U slučaju da se desi da dete, ili neko u porodici, ne može da u zakazanom terminu dođe, upis će se odložiti do 31. avgusta i imaće mogućnost da tada izvrše procenu za polazak u školu", objašnjava Pašić.

Ako dete iz nekih razloga nije spremno za školu, bilo da je reč o hroničnoj bolesti ili ako se ustanovi određen zastoj u razvoju, psiholog predlaže odlaganje polaska u školu za godinu dana.

"Na samoj proceni spremnosti za školu, ili ako roditelj to primeti, obraća se stručnom saradniku škole koji upućuje na izabranog pedijatra i kasnije je procedura data interresornoj komisiji, koja donosi mere i aktivnosti za dodatnu podršku samom detetu", objašnjava Milan Pašić.

Prema njegovim rečima, već 11 godina Vlada Republike Srbije preko Ministarstva prosvete obezbeđuje besplatne udžbenike za decu iz socijalno ugroženih porodica.

Postoje četiri kategorije: primaoci socijalne pomoći, učenici koji rade po individualnom planu, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, za njih su obezbeđeni prilagođeni udžbenici, i svako treće i naredno dete u porodici koje se školuje.

"Za te učenike ove godine je obezbeđeno 700 miliona dinara. Škole su bile u obavezi da obaveste sve roditelje koji imaju pravo na besplatne udžbenike bilo putem sajta, ili na vratima škole, i do 1. marta direktori su u obavezi da dostave te brojeve", kaže Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара