Читај ми!

Medijski tehničar, novo zanimanje – kome je namenjeno

Nove tehnologije zahtevaju i nove obrazovne profile. Posle tehničara za digitalnu grafiku, Grafičko-medijska škola uvodi još jedan obrazovni profil - medijski tehničar. Koliko je interesovanje za ovu školu govori i podatak da je za upis pojedinih smerova potreban isti broj bodova kao i za upis u gimnaziju.

Grafičko-medijska škola ima 900 učenika i sedam obrazovnih profila. Među mladima je popularano zanimanje tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Škola tako ne mora da brine ko će napraviti njen sajt.

"Posle ovoga želim da upišem DIF. Stoga je i moj zadatak na sajtu - Sport u školi i to koliko se ljudi bavi kojim sportom, koje sve sekcija imaju", kaže Bojana Radićević, učenica trećeg razreda. 

Ana Veljković, nastavnik praktične nastave, kaže da imaju male timove, prvo uče da nađu neku ideju, naprave skice i međusobno razgovaraju. 

U ovom studiju nastaju filmovi.

"Radimo figurice za stopmoušn animaciju. Pravimo ih kako mi želimo, ali je potrebno da možemo da ga kadriramo, da to u programima može lepo da se uradi, da to izgleda kao kratak jedan filmić", navodi Andrea Petrović, učenica trećeg razreda Grafičko-medijske škole.

Tu će biti nastava i za novi obrazovni profil - medijski tehničar. Trajaće četiri godine, upisivaće ga 30 učenika.

"Namenjen je deci koju interesuje fotografija, film, obrada zvuka, animacija. Oni će učiti da rukuju sa kamerama, sa objektivima, rasvetom, stativima, raznom opremom koja se koristi za snimanje i obradom tog materijala snimljenog", ističe Miloš Bukumira, direktor Grafičko-medijske škole.

Uvođenjem tog smera privreda će dobiti kadar sa potrebnim znanjem iz oblasti kreativne industrije. Pošto će to biti i dualni obrazovni profil, učenici će sticati znanja i usavršavati veštine u samim kompanijama od početka školovanja.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво