Читај ми!

Šta se polaže na testovima za vojne škole, prvi put zvanje diplomirani oficir

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za upis u vojne škole. General-major Bojan Zrnić, načelnik Vojne akademije, rekao je za RTS da će kandidate rangirati blagovremeno, tako da će krajem juna imati jasnu sliku o njihovom daljem statusu. Kadet Vladimir Vasiljčin, koji je na četvrtoj godini, ističe da su testovi zahtevni, ali da se upiše onaj ko se sprema.

Za mesta na Vojnoj akademiji, Medicinskom fakultetu VMA, Vojnoj gimnaziji i Srednjoj stručnoj vojnoj školi mogu da konkurišu učenici završnih godina osnovnih i srednjih škola.

Ko će od jeseni postati kadet vojnih škola, znaće se posle prijemnog ispita.

General-major Bojan Zrnić, načelnik Vojne akademije, rekao je za RTS da se u poslednjih nekoliko godina stabilizovao se broj kandidata i u blagom je porastu u odnosu na ranije godine, tako da se može napraviti kvalitetna selekcija.

"U zavisnosti od vojnih škola i visokoškolskih jedinica (Vojna akademija i Medicinski fakultet VMA), prijemni za Vojnu akademiju počinje kroz proces provere znanja iz matematike, a zatim fizičke provere, dok za Medicinski fakultet počinje psihološkom selekcijom i fizičkim proverama", rekao je Zrnić.

Objašnjava da kada bude uveden centralni prijemni ispit za sve medicinske fakultete u zemlji, polagaće test znanja iz biologije i hemije.

Prijemni ispit obuhvata test iz matematike i srpskog za Vojnu gimnaziju, a za Srednju stručnu vojnu školu test iz matematike i fizike, pošto ima tehnički profil.

Kada se završi prva faza selekcije za Vojnu akademiju, važno je da se obave psihološke provere i zdravstveno testiranje.

"Mi ćemo naše kandidate rangirati blagovremeno, tako da će krajem juna imati jasnu sliku sa njihovim daljim statusom", rekao je Zrnić.

Govoreći o obrazovnim profilima, Zrnić kaže da ove godine, zahvaljujući činjenici da su prošle godine vojne nauke ušle u sistem nauka u društvu, bili su u prilici da akredituju novi studijski program – kopnena vojska i kadeti će moći moći da upišu prvi put akreditovan program tog profila, a zvanje će biti diplomirani oficir.

"Nudimo mnogo tehničkih profila koji su vezani za vojnomašinsko i vojnoelektronsko inženjerstvo, vojnohemijsko inženjerstvo i za logistiku odbrane. Velika novina ove godine biće novi program na vojnom vazduhoplovstvu, koji će trajati četiri godine i izlazni stepen biće diplomirani mašinski inženjer.

Tokom školovanja budući vojni piloti završiće osnovnu pilotsku obuku, a nakon završetka Vojne akademije, kada odu u svoje jedinice, dobiće i naprednu pilotsku obuku, kaže Zrnić.

Preporuka i sugestija onima koji se dvoume 

Kadet Vojne akademije Vladimir Vasiljčin, koji je i predsednik kadetskog parlamenta, jeste na smeru raketni sistemi. Zadovoljan je smerom i na četvrtoj je godini.

Kaže da je školovanje na Vojnoj akademiji vrhunsko, nudi se dobar spoj teorije i prakse, kabineti su opremljeni, obnovljeni su pre dve-tri godine, nabavljena je i nova oprema.

Takođe napominje da su teretane i sale Sportskog centra renovirane, tako da su veoma zadovoljni. 

Akademija nudi širok asortiman stvari, šta koga zanima, kaže kadet Vasiljčin.

Govoreći o školovanju u vreme korone, kadet je rekao da se ništa posebno nije promenilo osim epidemijskih mera, nastava se obavlja na klasičan način. Podseća da Akademija ima platformu učenja na daljinu, koja je bila primenjena tokom vanrednog stanja.

"Sada možemo da sprovodimo klasičnu nastavu, uz propisane mere: maska, rastojanje, broj kadeta po kabinetima", kaže kadet.

Besplatno, kompleksno, teško školovanje 

Načelnik Vijne akademije Zrnić ukazuje da je školovanje besplatno, kompleksno, teško ali zamimljivo i nudi platformu za permanentni razovoj, kadeti moraju da imaju permanentno obrazovanje, a znanje im omogućava da karijeru razvijaju o kroz akademsko unapređenje.

Prema njegovim rečima, diplome Vojne akademije su prepoznate i validne i u civilnom sistemu.

"Dakle, trenutno školujemo generaciju koja će raditi do 2050. godine, edukujemo ih u skladu sa najvišim standardima i da pokušavamo da im usadimo naviku da se permanentno usavršavaju", istakao je Zrnić.

Za Vojnu akademiju konkurs je predvideo 210 kadeta iz civilstva, na Medicinski fakultet 40, u Vojnu gimnaziju 90 i u Srednju stručnu vojnu školu 60 učenika.

Kadet Vasiljčin kaže da su testovi bili zahtevni, ali ko se sprema, taj se upiše.

General-major Zrnić je izneo podatak da, u zavisnosti od škole, raspon je od tri do sedam polaznika na jedno mesto.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије