Читај ми!

Rukavišnjikov obišao spomenik Stefanu Nemanji: Ovo je bio vrlo uzbudljiv, težak i komplikovan posao

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ruska delegacija, predvođenom vajarom i autorom spomenika Stefanu Nemanji Aleksandrom Rukavišnjikovim, obišli su spomenik na Savskom trgu.

Goran Vesić je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što može u ime grada Beograda da pozdravi akademika Aleksandra Rukavišnjikova koji nije mogao da bude na otvaranju spomenika zbog bolesti.

"Došao je da vidi svoje delo koje je podario našem gradu. Delo koje nam je ostavio ostaće vekovima ovde i naš grad će biti poznat po tome. Biće poznat po mnogim drugim stvarima, između ostalog i po ovom velelepnom spomeniku", rekao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima na ovaj način pokazujemo kako se naš grad menja i kako napreduje.

Savski trg su radile španske arhitekte, jedni od najboljih u Evropi, spomenik je radio Rukavišnjikov, jedan od najboljih svetskih vajara.

"Na taj način pokazujemo kako je Beograd otvoren za sve umetnike. Hvala vam puno na ovom spomeniku, učinili ste ljude u Srbiji i Beogradu srećnim", naglasio je Vesić.

Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov izarazio je zadovoljstvo što je pobedio na konkursu.

"Shvatio sam svoju odgovornost koja je bila ogromna, a shvatio sam i značaj Stefana Nemanje kao i spomenika na ovom mestu. Vaš grad je divan, sa velikom istorijom i tradicijom. Želeo sam da uradim takav spomenik koji će, sa jedne strane biti urađen klasičnim metodama i vrlo kvalitetno, a sa druge strane da opšta kompozicija i oblik ne budu tradicionalni nego savremeni", istakao je Rukavišnjikov.

Dodao je da bez pomoći Gorana Vesića, Andree Radulović, Nikole Selakovića i mnogih drugih ne bi u potpunosti uspeo jer su mu ukazivali na razne detalje spomenika.

"Po drugi put u životu sam radio spomenik ovih dimenzija te je ovo bio vrlo uzbudljiv, težak i komplikovan posao. Iskreno želim da se Beograđani i turisti naviknu na ovaj spomenik, a ukoliko ga zavolite biću presrećan", rekao je ruski umetnik.

Spomenik su obišli i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, zvanični predstavnik vajara Rukavišnjikova u Srbiji Oleg Laškarev i počasni akademik Ruske akademije umetnosti Dimitrij Mališev, navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje grada Beograda.

Ruska delegacija će tokom četvorodnevne posete Beogradu obići i Narodni muzej, Muzej grada Beograda kao i druge znamenitosti srpske prestonice.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије