Читај ми!

Šta koči sistem "Amber alert" u Srbiji

Ni šest godina od prvih inicijativa za uvođenje sistema "Amber alert" nema rezultata. Sistem bi trebalo da omogući hitnu i intenzivnu potragu u slučaju nestanka deteta. Prethodne godine Ministarstvo pravde formiralo je radnu grupa, u kojoj su i predstavnici drugih nadležnih ministarstava, koja je trebalo da nađe model za primenu tog sistema u Srbji.

Fotografije i upozorenja na bilbordima železničkih stanica, u blizini tržnih centara, aerodroma kao i u medijima odmah nakon nestanka deteta, stvarnost su u 12 evropskih zemalja. U Srbiji se na taj sistem čeka od 2015. godine, kada je Fondacija "Tijana Jurić" inicirala njeno uvođenje.

"Bili smo strpljivi, imali smo razumevanje zbog pandemije, ali je došlo vreme da se moramo osvrnuti na druge stvari koje su problem u našoj zemlji, ovo je prioritet jer se tiče bezbednosti dece", ističe Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić".

Podaci o tome kako je dete izgledalo u trenutku nestanka, kada je i gde viđeno, kome i kako da se svedoci obrate velika su pomoć u potrazi. Iskustva zemlja koje imaju "Amber alert" sistem je da se njegovim pokretanjem u većini slučajeva nestanak reši u roku od 72 sata

"Ovde je pre 15 godina nestao jednogodišnji Feliks Hegel koji je i dalje na listi nestale dece u Nemačkoj, ovu listu kao i mapu gde je svako dete nestalo, već decenijama održava inicijativa za nestalu decu, ova NVO zaslužna je i zato što je 'Amber alert' došao u Nemačku. Ovde svake godine nestane oko 60.000 dece, a 99 odsto njih bude pronađeno", kaže Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke. 

U Nemačkoj se podaci o nestaloj deci objavljuju i na društvenim mrežama, a u pojedinim regionima građanima stižu i tekstualne poruke.

"Za razliku od susedne Francuske, Belgije i Luksemburga, u Nemačkoj ovaj sistem ne organizuje država već nevladina organizacija. U toj inicijativi kažu da je žalosno što oni rade taj posao, a ne država. Sporadično pojedini slučajevi iskrsavaju tokom godine, kada se u medijima stvori veliki pritisak na državu da preuzme ovaj posao", dodaje Radičević.

Dokle se stiglo s uvođenjem tog sistema u Srbiji, od nadležnih ministarstava nema konkretnog  odgovora. Neke od ideja koje su se čule posle formiranja radna grupa, bile su da  država bude ta koja će kontrolisati pokretanje sistema i da je potrebno zakonom regulisati taj sistem.

"Bez obzira što je država poboljšala reakciju posle smrti Tijane, ne mogu da tvrdim koliko možemo da spasimo dece, ali globalno 90 odsto je uspešnost sistema po pokretanju, a ako za deset godina spasimo i jedno dete mislim da će sistem opravdati svoje postojanje", ističe Igor Jurić.

"Amber alert" sistem osmišljen je 1996. godine u Americi. Ime nosi po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman koja je oteta i ubijena u Arlingtonu, u Teksasu, te godine. U nekim zemljama je preimenovan ali funkcioniše jednako efikasno.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво