Читај ми!

EU u zelenom zaokretu, veliki posao pred zemljama Balkana

Prošle godine u Evropskoj uniji prvi put je više struje proizvedeno iz obnovljivih izvora nego iz uglja i nuklearki. Međutim, kada se pogledaju pojedinačno zemlje članice razlike su velike – u nekim je broj zelenih kilovata rastao, u drugim pomaka nije bilo. Unija ne odustaje od plana da do kraja decenije izbaci ugalj iz proizvodnje struje, a napredak na tom polju očekuje se i od naše zemlje i regiona.

Evropska unija je, u proteklih pet godina, prepolovila potrošnju uglja, a lane je napravila zeleni zaokret – iz obnovljivih izvora obezbeđeno je čak 38 odsto struje. Iz fosilnih goriva, uglja, nafte i gasa – 37 procenata, a ostalo je udeo nuklearne energije.

Analize pokazuju da u proizvodnji struje iz čistih izvora prednjače Danska, Irska, Holandija, Španija, Nemačka, ali sedam zemlja članica, prošle godine, nije imalo pomaka u tom poslu.

"Mislim da put nije lak. Ali mislim da se s njim susreću i centralnoistočne zemlje Evropske unije koje su se isto tako obavezale na taj ekološki plan koji obavezuje Evropsku uniju na koji se ona sama obavezala da do 2050. bude prvi neutralno-energetski kontinent na svetu. I nije lako ni Poljskoj ni Češkoj ni drugim zemljama čiji su energenti takvi, ali neka tranzicija mora da postoji, podrška mora da postoji, a pre svega, mora da postoji odlučnost", navodi Dubravka Negre iz Evropske investicione banke.

Tu odlučnost podstiču i finansijske institucije jer neće podržavati izgradnju kapaciteta na ugalj. Najveći posao čeka balkanski region, čije snabdevanje strujom zavisi od rada termoelektrana na ugalj. I naša zemlja 70 odsto struje dobija sagorevanjem lignita. 

"Na donosiocima odluka je da naprave najbolji koncept. Naravno, imajući u vidu i te ciljeve koje smo preuzeli kako pristupanjem energetskoj zajednici, tako na kraju krajeva i neke ciljeve koje kao zemlja treba da postavimo imajući u vidu zagađenje koje je sada zaista goruća tema", ističe Miloš Mladenović, izvršni direktor berze električne energije SEPEKS.

U Vladi kažu da imaju plan za postepno povećanje udela zelenih kilovata koje će pospešiti i Zakon o obnovljivim izvorima energije.

"Hoćemo da do 2050. najmanje 50 procenta naše proizvedene energije bude upravo iz obnovljivih izvora", kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

U godini pandemije najviše novih kapaciteta u Uniji izgrađeno je za proizvodnju struje iz vetra, zatim solarnih elektrana, dok je gradnja hidroelektrana i postrojenja na biomasu, stagnirala.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво